La I Nit de la Ciència recaptarà fons per tractar els trastorns mentals en menors

El 20% dels infants i joves que tenen el Tautí com a hospital de referència pateixen aquesta mena de patologies | Els diners es destinaran a un programa per ajudar a prevenir i tractar de forma precoç aquestes malalties

Norma Vidal
02 de juliol de 2015, 13:53
Actualitzat: 17:24h
Imatge de la roda de premsa de presentació de la Nit de la Ciència
Imatge de la roda de premsa de presentació de la Nit de la Ciència | Norma Vidal

El Teatre Municipal La Faràndula acollirà el proper 18 de novembre la primera edició de La Nit de la Ciència i el Coneixement. Es tracta d'una iniciativa solidària que pretén recaptar fons per finançar el projecte Prevenim els problemes de salut mental en els nostres infants i joves, que es porta a terme al Centre de Salut Mental de a Corporació Sanitària Parc Taulí. La cita consistirà en una trobada nocturna i festiva oberta a la ciutadania que comptarà amb actuacions musicals i l'entrega de diverses beques de recerca. La recaptació es durà a terme mitjançant la compra d'entrades - costen 12 euros-, amb una fila zero, amb aportacions a un número de compte, participant en el micromecenatge o esdevenint col·laborador o patrocinador. 

La proposta compta amb la col·laboració de l'Hospital Parc Taulí, la Fundació Bosch i Cardellach, l'Ajuntament i la UAB i consistirà en un acte que inclourà les actuacions del Quartet Mèlt, el Quartet de Vent Fusta i l'Orquestra Simfònica del Vallès. L'objectiu és que aquesta celebració esdevingui una cita fixa en el calendari que permeti recaptar fons per a projectes de recerca. "Volen apropar la ciència a la ciutadania i posar en valor la rellevància de la investigació i de la tasca que duen a terme els professionals de Parc Taulí", ha explicat Joan Brunet i Mauri, director de la Fundació Bosch i Cardellach. 

Per la seva banda, el regidor de l'Ajuntament de Sabadell, Maties Serracant, ha destacat la importància del micromecenatge privat però ha advertit de la necessitat que les administracions públiques s'impliquin i donin major suport a la investigació. Alhora ha afegit que "és important fer recerca sobre polítiques públiques per millorar les prestacions que reben els usuaris". 

Els diners d'aquesta primera experiència es destinaran al projecte de recerca en salut mental Prevenim els problemes de salut mental dels nostres infants i joves que duu a terme el Centre de Salut Mental del Taulí. "Es tracta d'un programa que té per objectiu dissenyar un programa de detecció precoç d'aquesta tipologia de patologies en joves i adolescents mitjançant la intervenció multifacètica i comunitària", ha explicat el doctor Diego Palau, responsable del projecte. Així, ha afegit que aquest programa s'aplicarà a tots els menors de 18 anys amb trastorns mentals que formen part de l'àrea d'influència del centre sanitari. "Dels 90.000 joves i infants que integren aquest col·lectiu més del 20% pateixen patologies d'aquesta mena", apunta. 

Palau ha destacat la importància de sensibilitzar la població i tractar els trastorns mentals de forma ràpida per evitar que esdevinguin un problema. "El desconeixement social de les malalties mentals o la idea que en té la societat sovint esdevenen barreres alhora d'accedir als tractaments", comenta l'especialista. 

Els trastorns més habituals

Segons Palau, la tendència és que cada cop més joves pateixin patologies d'aquesta mena com a conseqüència de l'augment de l'estrès en el conjunt de la societat. Els més prevalents són el TDA (Trastorn per Dèficit d'Atenció), l'ansietat, la hiperactivitat, l'autisme, els trastorns de conducta, addictius, depressius i psicòtics. Alhora ha apuntat a les conseqüències que pot comportar el consum de substàncies com el cànnabis, que afavoreix l'aparició d'esquizofrènies o les conductes suïcides.

La metodologia que s'utilitzarà es basa en el desenvolupament d'una plataforma d'una plataforma web 2.0 amb informació interactiva i possibilitats de consultes amb experts. Alhora es desenvoluparan tallers formatius en instituts sobre les principals malalties mentals que s'inicien en la infantesa adreçats a professors i alumnes, sessions de formació pràctica per facilitar la detecció i tallers específics per a pediatres metges de família. 

Aquests resultats s'avaluaran i a partir d'ells es crearan un conjunt d'indicadors que permetran estandaritzar les patologies en joves i establir comparatives i estratègies de millora. Aquestes dades seran gestionades per l'Observatori de Salut Mental del Taulí. 

Mecanismes de participació 

Per participar en el finançament d'aquest projecte es pot comprar l'entrada de l'espectacle de la Nit de la Ciència, que té un preu de 12 euros; es pot optar per adquirir una entrada de la fila zero; es pot dur a terme una donació, esdevenint col·laborador (200 euros), col·laborador especial (500 euros), patrocinador (1.000 euros) o patrocinador especial (més de 1.000 euros).