El govern municipal proposa apujar un 2% els impostos i xoca amb l'oposició per incrementar la pressió fiscal

El quatre partits de l'oposició s'abstenen i permeten l'aprovació provisional

La celebració del ple extraordinari
La celebració del ple extraordinari | Albert Hernàndez
21 d'octubre de 2019, 12:24
Actualitzat: 16:19h
El govern municipal de l'Ajuntament de Sabadell -format per PSC i Podem- ha aconseguit l'aprovació provisional d'apujar un 2% de les ordenances fiscals i reguladores dels preus públics per a l'any 2020, després que aquest dilluns s'hagi celebrat un ple extraordinari. L'oposició ha carregat contra la proposta perquè suposa incrementar la pressió fiscal sobre les famílies de la ciutat.  

La quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, ha justificat la mesura "per adaptar l'acumulat previst" dels últims dos anys i degut a la congelació dels impostos de l'anterior govern en el darrer exercici. Aquesta pujada s'aplicarà a tributs como l'IBI, l'IAE i la taxa de guals. D'altra banda, González ha enumerat una sèrie de serveis que no patiran aquesta escalada com l'impost de circulació i la grua. 

També inclou que hi hagi bonificació per a activitats comercials afectades per obres a la via pública de llarga durada, així les que superin els tres mesos i menor de sis tindran una reducció del 60% i d'un 80, els treballs que superin el mig any.

L'oposició en bloc contra la proposta

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha estat la primera en criticar la mesura, "que la festa la paguin les famílies de Sabadell", ha etzibat i ha afegit, "intentarem que es retalli aquesta xifra". En aquest sentit, ha detallat que s'inclogui "famílies monoparentals i mareparentals". El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha afirmat que "un 80% o més" de les ordenances tenen una línia continuista, "apujant per sobre de l'IPC" i ha recordat aquest gravamen serveixen per pagar els serveis que s'ofereixen a la ciutadania. 

La regidora de la Crida per Sabadell, Anna Lara, ha advertit que no precisaria i que "teníem 30 dies per fer al·legacions" i discutir aquesta xifra, però que "es justifiqui per l'increment dels sous dels treballadors, quan això correspon als pressupostos". Lara ha inclòs un concepte que ha trobat a faltar, igual que Ciuró: "l'emergència climàtica", especialment, quan el ple i també al Consell Comarcal així ho ha declarat, amb "el foment d'energies renovables a les llars o l'autoproducció". 

Enfrontament govern-ERC

La topada de la sessió plenària ha estat entre González i el portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, quan el republicà ha criticat la "desproporcionalitat" i "injustificada, per sobre del cost de la vida". A la vegada que ha recriminat que la proposta sigui "poc ambiciosa" i no "aprofundeixi en temes com la reducció de la pobresa". La tinent d'alcaldessa ha replicat, tirant d'estadístiques, quan ERC va governar, com ara el 2017 "un 5% a residents i un 25% comerços, quan l'IPC va ser de l'1,6", així com la congelació per aquest 2019, "per no sé quin motiu", ha finalitzat.