Roger Sales: «Sabadell mai queda desprotegida, sempre hi ha presència policial»

L'intendent ha estat nomenat nou cap de l'Àrea Bàsica Policial de Mossos d'Esquadra de Sabadell | Analitza la davallada de delictes a l'entorn de la capital vallesana, si bé n'han incrementat de determinades tipologies

Roger Sales, nou cap de l'ABP de Mossos d'Esquadra a Sabadell
Roger Sales, nou cap de l'ABP de Mossos d'Esquadra a Sabadell | Juanma Peláez
Albert Hernàndez / Albert Segura
14 de març del 2018
Actualitzat el 15 de març a les 16:29h
Des de principis d’any, l’Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d’Esquadra de Sabadell compta amb un nou cap, l’intendent Roger Sales (Barcelona, 1969), que agafa el relleu a l’inspector Felip Garcia, qui va ocupar el càrrec des de que l’intendent Josep Guillot va ser nomenat nou Cap de la Divisió de Transport. Casat en segones núpcies, a casa hi viuen fins a vuit persones, a prop de Granollers, on es troba instal·lat des de fa 15 anys. Sales es col·loca per primer cop davant d’un mitjà de comunicació des de que ha assumit el càrrec, i ho ha fet amb NacióSabadell.

- Aquest any en farà 26 que forma part dels Mossos d’Esquadra.

- Sí, sóc de la cinquena promoció, vaig començar a treballar l’any 1992, pels Jocs Olímpics de Barcelona. Aquests últims 17 anys he estat entre els dos vallesos, de cap de la comissaria de Caldes de Montbui, cap de Seguretat Ciutadana a Sabadell, cap de la comissaria de Sant Cugat i sotscap de la de Rubí. Fins ara i durant els últims tres anys he estat el cap de la comissaria de Mollet del Vallès, i des de gener cap de l’ABP de Sabadell.

- S’ha format professionalment per al càrrec?

- Sóc enginyer en informàtica, però dels dolents, perquè si no estaria guanyant molts diners! És broma, jo gaudeixo tant fent aquesta feina que mai no he provat l’aventura en el sector, aquesta és una feina que enganxa, i mai no he tingut la inquietud. 

- I a dins del cos?

- Tampoc, mai. Un cop vaig fer una entrevista per entrar al departament, però el responsable va marxar i al final no va prosperar.

- Parlem de la demarcació de Sabadell, com tenim els nivells de delinqüència a la zona?

- En els últims tres anys s’ha registrat una davallada dels fets delictius, érem per sobre dels 11.000 fets, i ara estem lleugerament per sobre dels 10.000, uns registres que també han anat a la baixa a la ciutat de Sabadell. No vol dir, però, que tot hagi baixat.

- I què puja?

El robatori amb força a l’interior del domicili. Ha pujat a tota l’ABP, malauradament és un acte delinqüencial que no només afecta una àrea geogràfica com la nostra, a tot Catalunya s’està patint. La resta tendeixen a la baixa, com el robatori en vehicle, en establiments o en empreses.

- I les estafes?

- També han pujat exponencialment, d’uns mil casos ara fa dos anys ara se’n registren uns 1.600 al 2017, això és així per l’entrada de noves tecnologies. Hi ha molta estafa vinculada a la compra per internet, per clonacions de targetes. 
 

Roger Sales, durant l'entrevista, amb Albert Hernàndez. Foto: Juanma Peláez


- Pel que fa al grup d'atenció a les víctimes de violència de gènere de l’ABP, en quina situació es troba?

- Hi ha tres persones en exclusiva dedicades aquesta tasca. Cal tenir en compte que considerem víctima a qualsevol persona que interposa una denúncia, independentment del grau de perillositat, que classifiquem en cinc categories: va des de que no s’aprecia risc i fins a risc extrem. D’aquest últim cas, no en tenim cap. La violència de gènere és un tema transversal, perquè és un problema cultural. A poc a poc, entre tots hem d’aportar el nostre gra de sorra. La policia actua a posteriori, tot i que fem xerrades per crear conscienciació d’aquesta problemàtica. 

- Són tres dones les encarregades d’aquestes tasques?

- És un servei personalitzat, tenen tasques de control i recolzament a les víctimes. El duen a terme un caporal i dues agents. Però el que fa referència a la vigilància i la seguretat, depèn dels Mossos d’Esquadra.  

- I aquest servei atén menors? 

- Sí, de fet, està molt enfocat cap a la violència masclista, però aquest grup està pensat per ajudar d’altres col·lectius. Poden ser menors i també gent gran, que pateixen maltractaments.

Després de l'1-O la relació amb entitats, col·lectius i d’altres cossos segueix igual que abans
 
- S’ha notat algun increment de vigilància arrel dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils?

- Estem a nivell quatre sobre cinc, igual que abans dels atemptats. Això implica que el cos, dins un pla específic del terrorisme, ha de protegir determinades ubicacions que són més sensibles a patir un atemptat. En general, són llocs amb gran afluència de gent. Tot i que el terrorisme és global, no tenim elements per estar més preocupats del que estem i hem de conviure amb aquesta alerta. Espero que, en un temps, es rebaixi a nivell tres. No tant, per evitar segons quines actuacions, sinó perquè voldrà dir que s’haurà relaxat. 
 

Roger Sales, durant l'entrevista, amb Albert Segura. Foto: Juanma Peláez


- El Complex Central dels Mossos figurava com un suposat punt d’actuació de la cèl·lula desarticulada al Vallès. Des de l’ABP es fa vigilància?

- Sí que participem d’alguna actuació, però és per actes que s’organitzen dins el recinte, donem recolzament. El Complex Central ja té el seu equip de seguretat. 

- Arrel de l’1-O ha variat la relació amb entitats, col·lectius i altres cossos amb els que es treballa habitualment?

- No hi ha hagut cap variació. Continuem treballant igual que abans, no ha canviat res.  

- Fa cosa d’un any va haver-hi una reestructuració de la Policia Municipal de Sabadell, efectius del torn nocturn van passar al diürn. Han hagut d’assumir els Mossos d’Esquadra més feina per aquest canvi?

- No ha afectat, continuem igual. Seguim fent actuacions conjuntes, de suport mutu quan és necessari. La ciutat mai està desprotegida, sempre hi ha presència policial. No em pertoca valorar les accions internes d’un col·lectiu policial. Si em cenyeixo a les dades, ha baixat el número total de delictes. 
 

Una gorra dels Mossos d'Esquadra. Foto: Juanma Peláez