Sabadell denuncia l'abocament de més de 1.800 metres cúbics de runa al Rodal

Els materials els ha abocat una empresa que treballa per l'Ajuntament de Polinyà | Són restes procedents d'obres d'asfaltat que s'han dipositat en propietats privades ubicades en una àrea d'interès ecològic i paisatgístic propera al barri de Poble Nou | La tinenta d'alcalde de Territori, Glòria Rubio, adverteix que el govern "serà implacable amb l'aplicació de la normativa urbanística per evitar un altre Ca n'Alzina"

La tinenta d'alcalde de Territori, Glòria Rubio i el regidor de sostenibilitat, Joan Berlanga, en roda de premsa
La tinenta d'alcalde de Territori, Glòria Rubio i el regidor de sostenibilitat, Joan Berlanga, en roda de premsa | Norma Vidal
Norma Vidal
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:34h
L'Ajuntament de Sabadell ha denunciat davant la Fiscalia l'abocament de més de 1.800 metres cúbics de runa en dues propietats privades - Can Mas i Can Mimó - ubicades al Rodal i que estan tipificades com a sistemes d'interès ecològic i paisatgístic. La presumpta autora dels fets és una empresa contractada per l'Ajuntament de Polinyà que des del passat mes de juny està duent a terme treballs d'asfaltat en aquest municipi. A banda del procediment legal, govern de Sabadell ha obert un expedient per aturar aquestes obres. L'empresa té 15 dies per presentar al·legacions. Posteriorment haurà de restituir l'àrea afectada. En cas que no cooperi l'executiu local iniciarà un procés sancionador.

"Des de l'equip de govern serem implacables en l'aplicació de la normativa urbanística. Tan bon punt hem detectat els abocaments hem actuat per aturar les obres i perquè no podem permetre cap Ca n'Alzina més". Així de contundent s'ha mostrat la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio, que ha explicat que aquests abocaments poden suposar un delicte contra el medi ambient. "Serà la Fiscalia però, la que ho determini", ha apuntat Rubio que ha advertit que caldrà esbrinar de qui és la responsabilitat. 

En aquest mateix sentit s'ha expressat el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, que ha dit que "fets com els de Ca n'Alzina han de ser irrepetibles" i ha advertit que "el Rodal no és toca". Berlanga, ha afirmat que “el rodal és un espai fràgil, que té un alt valor paisatgístic, patrimonial i ambiental". És per això que assegura que el govern treballa per protegir-lo. "Actuarem davant de qualsevol agressió interposant denúncies quan calgui”.

Segons han explicat els responsables municipals els abocaments haurien començat el passat mes de juny, tot i que la Policia Municipal no en va tenir constància fins el setembre. "Es tracta de dues finques que tot i que són propietat privada es troben al Rodal i estan considerades sistemes d'interès ecològic i paisatgístic", ha assenyalat Rubio. 
 

Plànol de l'àrea on s'han dut a terme els abocaments. Foto: maps

 

En total el consistori calcula que s'haurien abocat més de 1.800 metres cúbics de runes. En concret, a la finca de Can Mimó, que és la que té una major afectació, s'hi haurien diposittat 1.600 metres cúbics de runa, el que és equivalent a la càrrega de 80 camions. Pel que fa a Can Mas, s'hi haurien abocat 240 metres cúbics, el que suposa uns 12 camions. 

Els tècnics municipals asseguren que desconeixen si els propietaris de les finques estaven al corrent d'aquesta activitat, ja que la seva seu social no està a Sabadell. Amb tot, les indagacions policials han permès determinar que podria haver existit alguna mena de tracte entre l'empresa responsable de les obres i la persona que estava a càrrec de les finques. 

Durant els propers dies la Policia municipal farà el seguiment d’aquestes obres, amb la finalitat de vetllar que efectivament queden aturades.
 

Imatge de la zona on s'han abocat les runes. Foto: maps