​Sabadell es queda sense places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual

La Generalitat cobreix les cinc places que s'arrossegaven de fa quatre anys, però és insuficient

Usuaris de CIPO cuidant cargols a Can Deu.
Usuaris de CIPO cuidant cargols a Can Deu. | Juanma Peláez
Redacció
16 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:19h
La Fundació Privada Atendis i la cooperativa CIPO, dues entitats que treballen a Sabadell amb persones amb discapacitat intel·lectual, han llançat un avís: no hi ha places residencials per donar resposta a la demanda d'aquest col·lectiu. Tampoc disposen dels recursos necessaris per ampliar l’oferta i han apuntat al Govern perquè ampliï les partides pressupostàries.

“Hem tocat sostre”, ha advertit el president de CIPO, Joan Madaula, i ha afegit, “no tenim més places a oferir i això vol dir que a hores d'ara, i potser en els pròxims anys, cap persona amb discapacitat intel·lectual podrà accedir a un centre residencial a la ciutat excepte si es genera alguna baixa”.

La gerent d'Atendis, Montse Estrada, ha assenyalat que quan hi ha vacants “es cobreixen ràpidament” i ha posat d'exemple il·lustratiu de la situació quan el 2011 es va crear el centre Aral, “va ser tot un encert i va demostrar que hi havia una necessitat”. Aquesta fundació concentra 145 places amb quatre equipaments i 32 CIPO amb dos espais.

En aquest sentit, el 2021, i segons les dades del mateix Govern, les llistes d'espera al Vallès Occidental per accedir a una llar residència era de 260 persones i 160 per a un centre residencial. Atendis ha apuntat que hi ha casos de fins a set anys. Ara, l'executiu català ha cobert les cinc places que arrossegava des de feia quatre anys, però no és suficient: “Contribueix a reduir l'espera”, però, de retruc, fa desapareix el programa Respir de CIPO.

“Som conscients que perdem un recurs i tot allò que implica, però només així podem començar a revertir la situació que viuen els serveis residencials a tot Catalunya i CIPO, on hi ha persones que esperen una plaça des de fa anys”, ha asseverat la directora tècnica de la cooperativa, Mónica García.

Sense coordinació
La forma d'atribució de places, tal com han denunciat les dues organitzacions, no té una coordinació entre les necessitats dels usuaris, les entitats socials i la Generalitat. I és que no poden crear noves places, perquè el concert social no garanteix un finançament previ. A més, tant Atendis com CIPO, com tenen les places concertades ocupades, no poden concórrer en futures convocatòries públiques, malgrat l’existència de demanda.

El sector pateix un “infrafinançament”, han criticat, i han exigit un “compromís” del  Govern “a tots els nivells” i “s’impliqui” en la cerca de recursos per impulsar nous projectes necessaris a Sabadell i al Vallès Occidental.