El festival ElPetit celebra vint anys amb una programació descentralitzada pels Països Catalans

L'acte institucional d’inauguració es farà a Sabadell el 14 de novembre, amb l'espectacle 'Copiar', de la companyia catalana Animal Religion

Les propostes artístiques tenen l’objectiu de fer arribar les arts i els tallers a tots els sectors de la població.
Les propostes artístiques tenen l’objectiu de fer arribar les arts i els tallers a tots els sectors de la població.
Redacció
28 d'octubre de 2024, 18:32
Actualitzat: 18:34h

El Festival artístic elPetit celebra l’edició número 20 aquest mes de novembre amb un nou format que repartirà la programació a 13 ciutats dels Països Catalans i s'inaugurarà a Sabadell. Es representaran més d'un centenar de funcions, destinades a un públic familiar, que inclouran tallers i propostes creatives per apropar l'art als més menuts. El festival també està pensat per a pares i mares que es troben reclusos a la presó, i s’organitzaran sortides a algunes funcions perquè puguin gaudir-les amb els seus fills.

L'acte institucional d’inauguració es farà a Sabadell el 14 de novembre, amb l'espectacleCopiar, de la companyia catalana Animal Religion. Aquest festival portarà a la ciutat tres estrenes teatrals destacades. Una de les obres que es podran veure és SUM, destinada a un públic de 0 a 3 anys, i que està interpretada per la companyia espanyola Baychimo Teatro. Voël, la prestigiosa companyia catalana, presentarà Nanuq en coproducció amb el Festival Grec i  que ha rebut l'acompanyament de LaSala en el procés de creació.

Aquest festival descentralitzat es farà entre el 9 i el 24 de novembre en 29 espais, i traurà algunes de les activitats al carrer amb la voluntat d’apropar les arts al gran públic. L'estrena d’aquest cicle de funcions i tallers serà al Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida, amb l’espectacle La Fabuleuse histoire de BasarKus (La fabulosa història de BasarKus), de la companyia francesa Cie Lamento.

Funcions descentralitzades als Països Catalans

Es podran veure, durant 19 dies, 67 funcions familiars i 40 funcions escolars de companyies de 4 països diferents, amb un total de 13 espectacles i 7 tallers. A Catalunya, el festival es viurà a Barcelona, Granollers, Igualada, Lleida, Olot, Sabadell, Sant Esteve Sesrovires, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze i Viladecans. A Mallorca es podrà veure a Sant Llorenç des Cardassar i al País Valencià a Benicàssim. A més, les actuacions també arribaran a l’estat espanyol, a Madrid.

Un festival per a totes les famílies

Les propostes artístiques tenen l’objectiu de fer arribar les arts i els tallers a tots els sectors de la població, també a aquelles persones que es troben recluses en un centre penitenciari. Les presons que s’han afegit a la iniciativa són Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, Quatre Camins, a la Roca del Vallès, i també al centre penitenciari de Dones de Barcelona (Wad-Ras). En aquests espais s'hi faran activitats per a mares i pares privats de llibertat, i es facilitarà que puguin gaudir en família els espectacles programats.

El cap del Servei de Rehabilitació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Camps, valora molt positivament aquesta iniciativa artística que contribueix a la reinserció dels reclusos. " Estem encantats que les persones internes puguin tenir aquesta comunicació amb els seus fills d'una manera tan meditada", explica. El festival preveu que s'ofereixin els tallers La sinergia dels cossos, de Cia Voël, Quan el cos soc jo, d'Omar Meza, i 'Descobrint Lumière', de La Menuda.

A més, el Grup de Gestió i Responsabilitat Parental de Quatre Camins i el de Brians 2 han participat en creació d’uns espais de joc que s'instal·laran als vestíbuls d’algunes seus del festival perquè les famílies puguin explorar formes, textures i colors abans i després de cada espectacle.