Hi ha inquietud en el món de les pimes pel resultat de l'opa hostil del BBVA contra el Banc Sabadell. El 99,8% de les 534.367 empreses catalanes són pimes (micro, petites i mitjanes empreses), representen el 61,4% del Valor Afegit Brut (VAB) i el 68,2% de l'ocupació. Són dades de l'Anuari de la Pime catalana elaborat per la patronal Pimec en col·laboració amb el Banc Sabadell i que s'ha presentat aquest dilluns al Col·legi d'Economistes. L'acte s'ha convertit en una apel·lació de les pimes en favor del paper estratègic del Sabadell per donar robustesa al teixit productiu.
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha subratllat el potencial de les petites i mitjanes empreses, subratllant aquest 99% que representa el teixit productiu de les pimes. Amb més intenció, Cañete ha afirmat: "Quan diem que el Sabadell és un banc essencial per al finançament de les pimes, ho diem amb motiu".
Cañete ha recordat el paper estratègic que té disposar de bancs sòlids. Si l'opa triomfa, ha dit, "anirem a un mercat en què la competència no existirà, amb problemes greus per accedir al finançament". "Demanem que es faci una anàlisi de mercat", ha reclamat el president de la patronal de les pimes.
Una dada que ha estat subratllada per Xavier Comerma, director territorial del Sabadell a Catalunya, qui ha afirmat que són "el banc de referència de dues de cada tres empreses catalanes", tot recordant que només aquest any el banc ha aportat 15.000 milions per al finançament d'empreses i autònoms: "Som un pilar fonamental per al teixit de pimes". "L'èxit de les pimes és l'èxit de Catalunya", ha conclòs.
Les vendes mitjanes de les pimes catalanes van créixer un 17,6% el 2022 i la rendibilitat es va situar en nivells lleugerament per sobre dels de 2021, deixant enrere la caiguda que va suposar la pandèmia.
El 26,9% de les pimes industrials són exportadores. Si ens fixem en el VAB, les petites i mitjanes empreses representen la totalitat del sector primari, el 94,2% de la construcció, el 61,4% dels serveis i el 51,6% de la indústria, destacant sectorialment les químiques.
Oriol Amat ha detallat el 8,6% de la rendibilitat finacera en els anys 2018-24, que és rellevant però encara és insuficient perquè les empreses puguin fer la inversió requerida amb els seus beneficis. Ha considerat molt més positiu el 53,7% de capitalització (l'òptim es considera a partir d'un 40%). Amat ha destacat com les empreses han anat recuperant el seu equilibri entre les diverses vessants del negoci, amb unes vendes del 17,6%, uns actius del 6,9%, un deute del 6,5% i una rendibilitat del 20,8%.
El conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha elogiat la rellevància del teixit de les pimes i s'ha compromès a reforçar al màxim la complicitat de l'administració amb el teixit productiu. "Aquesta pretén ser la legislatura de la simplificació administrativa", ha reblat el conseller, recordant la promesa de la finestreta única i el suport a la digitalització.