CRÒNICA

Entre l'opa «que no es produirà» i «l'aposta per Catalunya»: el Sabadell i el BBVA baixen al cos a cos

César González-Bueno i Carlos Torres, principals executius dels dos bancs, protagonitzen una dura batalla mediàtica en què es presenten cadascun com la millor carta a jugar per les pimes

El conseller delegat del Sabadell, César González-bueno, aquest dimecres a Esade.
El conseller delegat del Sabadell, César González-bueno, aquest dimecres a Esade. | ACN
17 d'octubre de 2024, 17:05
Actualitzat: 17:19h

Campanya intensa del Banc Sabadell i el BBVA quan s'està en el moment més decisiu de l'opa sobre l'entitat vallesana. Aquest dijous s'ha viscut un nou episodi en una pugna bancària en què no s'estalvia cap detall en el front de la propaganda. César González-Bueno, conseller delegat del Sabadell, ha intervingut en un acte a Esade, mentre Carlos Torres, president del BBVA, ha parlat en la cloenda del BBVA Spark davant un auditori de joves emprenedors i start-up.

González-Bueno s'ha sentit com a casa a Esade, on el setembre passat Torres es va trobar amb les preguntes incòmodes d'alguns exdirectius del Sabadell. El conseller delegat del Sabadell ha estat presentat pel seu antecessor, Jaume Guardiola, actual president del Cercle d'Economia, que ha cobert d'elogis el dirigent financer. El segon de Josep Oliu s'ha mostrat segur i ha arribat a assegurar que l'opa "no es produirà". 

En espera del que diguin la Comissió Nacional de la Competència i la Comissió Nacional del Mercat de Valors, González-Bueno ha gosat afirmar que "no hi ha evidències positives que l'opa surti endavant". Per solidificar aquesta sentència, ha subratllat l'impacte que tindria sobre el teixit productiu en un territori com Catalunya, "on el 66% de les pimes treballen amb nosaltres" i ho fa també un 60% de les petites i mitjanes empreses valencianes. Si surt endavant, malgrat això, el panorama per l'accés de moltes pimes al crèdit podria ser "crític".

En una batalla en què el diner és un factor determinant, el número dos del Sabadell ha subratllat que el banc té previst un repartiment de dividends d'uns 2.900 milions d'euros a càrrec dels exercicis del 2024 i 2025. Un trumfo que ha reblat recordant que si la primera oferta del BBVA va ser considerada "insuficient", després que el banc basc hagi vist una caiguda del valor en borsa, encara ho és més. González-Bueno ha repetit com a via d'atac el risc que suposa passar de quatre grans bancs a tres, conscient que això posa el focus en l'amenaça a la competència, un dels punts febles de l'operació. 

Torres estava avisat. El president del BBVA ha parlat quatre hores més tard i en un altre espai, el fòrum BBVA Spark que ha tingut lloc a la Fundació Miró. Allí ha defensat la "presència global" del banc, ha reiterat -com fa cada vegada que intervé des de l'inici de l'opa- que són "el banc que més ha apostat per Catalunya" els darrers anys, recordant que va "rescatar" sis de les deu caixes catalanes caigudes. 

carlos torres acn 2024 nacio
Carlos Torres (BBVA) ha tornat aquest dijous a Barcelona. - ACN

La defensa de les pimes és una de les trinxeres decisives de la "guerra" bancària i Torres avui ha assenyalat que l'opa garantiria incrementar les línies de crèdit fins a 5.000 milions d'euros més. També ha reiterat l'elogi al model de governança del Sabadell, tot dient que l'adquisició faria l'entitat "més robusta i eficient". Al seu costat, en una taula rodona sobre emprenedoria, Felipe Navío, de Job&Talent, reclamava "no tenir por als canvis". 

Cap vessant resta al marge d'aquest pols magnífic. Tampoc els aspectes personals i una certa voluntat d'oferir el rostre humà d'un líder bancari. Es dona el cas que González-Bueno i Torres estan forjats en la mateixa firma, McKinsey, una consultora estratègica d'on sorgeixen molts dels joves llops de les finances. Avui, González-Bueno ha explicat la influència "liberal" rebuda en els anys de formació al Liceu Francès i, després, la petjada d'un "catolicisme social" a Ideca, la facultat d'Econòmiques de la Universitat Pontifícia de Comillas.

Torres, al fòrum d'emprenedors, ha defensat tenir "fites ambicioses, pensar en gran i no tenir por", però, potser per curar-se en salut, ha defensat una idea de l'èxit més basada en "fer camí, cometre errors i saber-los corregir". Pel que pugui passar.