Pas endavant per la rehabilitació dels 170 habitatges als Merinal. El ple de l'Ajuntament ha aprovat, aquest dimarts 25 de juny, una subvenció d'1,7 milions d'euros per pal·liar les deficiències estructurals en aquests habitatges públics, construïts als anys 60, i que s'arrosseguen des dels anys 90 quan van quedar exclosos de les remodelacions.
En concret, acumulen problemes d'oxidació, carbonatació i fissures de les biguetes. Amb les subvencions, aprovades per unanimitat al ple que es va celebrar dimarts i no dilluns, com és habitual, perquè era festiu, es posarà remei a aquest greuge. Encara no hi ha data per l'inici de les obres, però segons el regidor d'Habitatge, Eloi Cortés, s'hi han adscrit totes les comunitats afectades.
En concret, són els blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57. La subvenció cobrirà el 100% del preu per fer les reformes obligatòries i recomanables per assegurar que són habitatges segurs. Això no inclou obres de modernització com la incorporació d'ascensors, que haurà d'anar a càrrec de les comunitats. Aquest tipus d'obres poden pal·liar-se, de manera parcial, amb la subvenció del 60% que hi ha.
Una lluita de gairebé tres dècades
És un pas més per tancar més de 30 anys de lluita i és que el 1992 l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) ve fer un estudi de pisos a Merinals amb greus patologies, en què es va excloure aquests 170 domicilis. Des d'aleshores, els veïns s'han mobilitzat contra l'organisme català, han visitat el ple municipal, han portat polítics de tots els colors al barri i han convocat multitud de manifestacions, a més de fer recol·lectes per apuntalar pisos.
El 2021, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) va concloure que els 170 pisos de 14 edificis del barri de Merinals es podien rehabilitar i, per tant, no calia enderrocar-los segons va determinar l'informe final i després d'una anàlisi exhaustiva dels habitatges i de les infraestructures.