Merinals exigeix solucions per l'aparició d'aluminosi en dos blocs

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya, propietària dels edificis i part de la zona, no en té constància | El 2019 es farà una urbanització de la zona

L'estat en el que es troba la zona dels blocs de pisos
L'estat en el que es troba la zona dels blocs de pisos | Nació Sabadell / Cedida
31 de març de 2018, 10:00
Actualitzat: 23:18h

L'estat en el que es troba la zona dels blocs de pisos Foto: Nació Sabadell / Cedida


El passat 27 de març es van reunir al Centre Cívic Arraona Merinals – Julio Regalado, membres de l’Ajuntament de Sabadell, de l’Associació de Veïns de Merinals i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Sobre la taula, els veïns van posar dos informes, en els que s’assegurava que en dos de 14 blocs del barri hi ha aluminosi, uns 160 habitatges. “I la resta són de la mateixa tipologia, per tant, tot apunta que també la tindran”, assenyala el membre de la comissió d’afectats d’aquests habitatges, Jaume Garcia.
 
En aquest punt es troben en disputa veïns i propietaris, és a dir, l’organisme de la Generalitat. “Totalment aluminosos, cero; parcialment, sis i totalment no aluminosos, 55”, detalla el director de qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, Jordi Sanuy, en base a un dictamen elaborat pel catedràtic en arquitectura, Víctor Seguí. Sanuy afirma que la problemàtica està “en dues ceràmiques” per omplir les biguetes, “que estaven en dubte”.
 

Esquerdes a l'interior dels habitatges Foto: Nació Sabadell / Cedida

Estat d'un dels suports d'un edfici de Merinals Foto: Nació Sabadell / Cedida


Garcia reconeix aquests documents, però retreu que hi ha “esquerdes i tancaments mal fets al seu dia” a les diferents cases i afegeix, “hi ha dues patologies: problemes amb el ciment i les bigues”. Proposa que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya “tiri a terra els edificis en mal estat i els torni a construir”. Sanuy es mostra sorprès per aquesta petició dels veïns, descarta que hi hagi “una situació alarmant” i diu que la reivindicació s’hauria d’haver els anys 90, quan es va fer la planificació i aquestes propietats van quedar fora de la remodelació.
 
Sanuy recorda que s’ha invertit 2,6 milions d’euros fins a 2005, “encara que una gran part es va concentrar entre 1994 i 1997”. Treballs que han anat en la línia cobrir façanes i baixants, aïllament i evacuació de gasos, entre d’altres.
 
Actuacions a la via pública  
 
Una de les evidències, com subscriu Garcia, és “la degradació” del barri fruit “del poc manteniment”. Així, tal com explica, han aparegut plagues de rates, insectes i xinxes com les del passat estiu. Carrega responsabilitats tant a l’Ajuntament com a l’Agència. Fins i tot, Garcia creu que podria tenir relació la mort d’un home el passat dia 24 al barri “al caure pel mal estat del carrer i després va patir una aturada cardíaca” i prossegueix, “és la pitjor zona, l'anomenem la zona zero”.

UNa rata morta al barri de Merinals Foto: Nació Sabadell / Cedida



Garcia exigeix “actuacions ja” a la via pública per frenar “la seva degeneració”. Tot plegat, continua la seva explicació, està contribuint a un mal ambient a la zona. “Hi ha gent que marxa, molts són pisos de bancs. Es queden buits i els ocupen”, relata i, en alguns casos, “es fan narcopisos. Sí, també hi ha droga al barri”, lamenta.
 
El director de qualitat de l’Agència admet que hi ha hagut ocupacions i associa aquest fet a “l’aparició de plagues xinxes” per tenir mobles vells i animals. Tot i així, anuncia que de cara al proper any s’urbanitzarà tota la zona, a la vegada que amb la resta de àrees, “es farà una única obra, segurament tot a càrrec de l’Incasòl”, apunta Sanuy. Una actuació que hauria d’haver començat fa dos o tres anys, però que aprofitant la finalització de la tercera fase “es farà tot de cop” i homogeneïtzar les obres.