Un estudi revela que les olors a Ripollet provenen de l'Ecoparc i una empresa de lípids de Santa Perpètua

Les intervenciones fetes en la planta de residus, coincidint amb l'anàlisi, han detectat una rebaixa dels nivells

Publicat el 08 de maig de 2017 a les 08:00
L'Ajuntament de Ripollet va encarregar el 2015 un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per esbrinar l'origen d'episodis d'olors. I l'any passat va apuntar com a focus principal l'Ecoparc 2. Era la primera fase d'una iniciativa que ha tingut continuïtat els anys posteriors. S'ha ajustat la cerca i s'ha analitzat un període concret: setembre de 2015 a maig de 2016. "Un 16% del total provenen de l'Ecoparc 2 i d'una empresa de lípids de Santa Perpètua de Mogoda", explica la primera tinent d'alcalde, Pilar Castillejo
 
"És una mitjana. Això vol dir que al principi, els percentatges eren majors", diu Castillejo en referència a la planta de residus. I precisa que durant l'anàlisi més de la meitat dels casos d'olors han estat de molt forta i forta intensitat. A més, assenyala que en la detecció de compostos orgànics volàtils (COV) procedeixen, en un 77%, de l'Ecoparc 2.
 
En aquest sentit, Castillejo determina que "els resultats del control químic asseguren, d'acord amb la normativa europea, que no són tòxics, però són d'un rang d'exposició multifactorial", és a dir, que "hi ha molts factors de risc". Tot i així, matisa que "ara està tot controlat" i que "especialment" en els últims tres mesos hi ha hagut una davallada. Ho ha atribuït a les intervencions fetes a l'Ecoparc 2, per això creu que "han mancat inversions, perquè durant l'estudi han baixat els nivells. Si volen, es poden rebaixar".
 
Els polígons industrials
 
Una altra de les lectures de l'observació feta ha estat que els polígons industrials són un altre element que ha contribuït en aquests episodis. Es van analitzar una vuitantena d'empreses "potencialment emissores" i es van fer una dotzena d'inspeccions. "Des de l'Ajuntament podem actuar dins el nostre àmbit. Però, amb l'Ecoparc 2, per exemple, tenim l'argument: si supera les nivells, ho portarem a fiscalia", lamenta Castillejo.
 
Els estudis continuaran, ja que el consistori i la UPC pretenen signar un conveni de vigència anual. La tinent d'alcalde espera ampliar el marge d'estudi, amb "la implicació" d'altres administracions com Cerdanyola i Santa Perpètua.