Nou espai dedicat al manga a Sant Cugat

Està en el Museu del Còmic i la Il·lustració, situat a la plaça Pep Ventura

Exposició de manga en el museu del còmic de Sant Cugat
Exposició de manga en el museu del còmic de Sant Cugat | Cedida
Redacció
31 de juliol de 2024, 11:40
Actualitzat: 17:06h

El Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat inaugura un nou espai dedicat al manga. És un viatge que recorre la història del còmic japonès des dels seus inicis al segle XIX fins als nostres dies. La sala destinada al manga està dividida en dues parts: el manga al Japó i el seu impacte i història al nostre país.

A la secció japonesa, el visitant podrà descobrir l'origen i l'evolució d'aquest art per mitjà de publicacions impreses, revistes, toms originals i reproduccions de pàgines de manga en alta qualitat. D'Astroboy (Osamu Tezuka) a Kimetsu no Yaiba (Koyoharu Gotōge), passant per Bola de Drac (Akira Toriyama), Naruto (Masahshi Kishimoto) o One Piece (Eiichiro Oda).

A l'espai destinat al manga a Espanya, rememorem publicacions dels anys seixanta als vuitanta com Mazinger Z, Heidi o Marco, elaborades per autors locals com Jan o l'estudi de Beaumont. La història segueix a la dècada dels noranta amb Bola de Drac com a abanderat, amb la presència de múltiples sèries (Doraemon, Fly, Ranma) per part d'editorials com Planeta DeAgostini (ara Planeta Cómic), Norma Editorial o Edicions Glénat. Aquest apartat també revisa el fenomen fan i l'actualitat de les edicions espanyoles de manga.

El Museu del Còmic

És un museu d'història del còmic estatal ubicat a Sant Cugat del Vallès. Va obrir les portes al públic el 13 de juny de 2019 i té per objectiu ser un centre de recuperació, preservació, catalogació i difusió de la historieta. L'obertura fou possible gràcies a una iniciativa privada impulsada pel col·leccionista José Luís Villanueva i l'historiador i especialista en cultura popular Paco Baena.

L'exposició permanent del museu recorre la història del còmic espanyol, la gran part del qual prové de Catalunya, i fa un repàs cronològic al medi començant amb els antecedents de la historieta i acabant amb el còmic contemporani. En total, el recorregut comprèn 135 anys d'història del còmic autòcton, des de 1865 fins a l'any 2000.

És el primer gran centre expositiu i de memòria de l'estat dedicat íntegrament al còmic, i un dels pocs museus d'aquestes característiques a Europa, juntament a la Cité internationale de la bande dessinée et de l'image d'Angulema (França) i el Centre de la Bande Dessinée de Brussel·les (Bèlgica).

El museu compta amb el major fons documental del país: des de premsa satírica, setmanaris, premsa infantil, quaderns per a nenes i d'aventures, revistes, novel·la gràfica, planxes originals, etc. En total, l'arxiu es compon de més de 15.000 publicacions i 2.000 peces originals.