Barcelona supera el rècord històric de calor: 40,0 ºC

L'Observatori Fabra, amb més de 110 anys de dades, bat un registre extrem que datava del 1982

L'Observatori Fabra, a la falda del Tibidabo, acumula més de 110 anys de dades meteorològiques
L'Observatori Fabra, a la falda del Tibidabo, acumula més de 110 anys de dades meteorològiques | Alfons Puertas / Observatori Fabra
30 de juliol del 2024
Actualitzat el 31 de juliol a les 9:01h

L'onada de calor ha deixat un registre tant inesperat com històric a Barcelona. La ciutat comtal ha superat aquest dimarts 30 de juliol el seu rècord històric de temperatura amb 40,0 ºC. Aquesta dada s'ha registrat de manera provisional a l'Observatori Fabra, que amb més de 110 anys d'història tenia el rècord vigent feia quatre dècades. De fet, la capital catalana mai havia arribat a la barrera dels 40, un registre que temps enrere semblava només possible a Ponent així com en raconades de la Catalunya Central i l'Empordà.

Un rècord amb 42 anys d'història

L'Observatori Fabra, situat a la falda del Tibidabo, té una de les sèries meteorològiques més llargues de Catalunya. Amb dades des de 1913, tenia fins ara el rècord absolut de calor el 6 de juliol de 1982 mentre que el segon valor més elevat eren els 38,8 ºC del 23 d'agost de 2023.

El rècord s'ha superat 42 anys després. Concretament, ha passat cap a les 14.45, quan l'augment de velocitat del vent de garbí -ha fregat els 50 km/h- ha provocat un increment sobtat de temperatura. Pocs minuts després, segons explica l'observador Alfons Puertas, el vent ha afluixat i la temperatura ha caigut fins als 35,6 ºC.

Inicialment, s'ha difós el valor de 39,8 ºC, que igualava el rècord de 1982. Es tractava de la dada de l'estació automàtica, però tal com ha avisat el meteoròleg de l'Observatori Fabra, calia esperar a analitzar l'estació manual, que és d'on s'obtenen les dades històriques. Aquest procediment s'ha fet a les vuit del vespre i aleshores ha transcendit la notícia: Barcelona arribava per primera vegada als 40 graus.

En el cas de l'estació del Raval, de la xarxa del Meteocat, la màxima s'ha situat finalment en 37,5 ºC, un valor molt elevat, però que queda lluny dels 39,3ºC del 27 d'agost de 2010.

Les elevadíssimes temperatures, excepcionals en zones tan properes a la costa, han obligat al Servei Meteorològic de Catalunya a emetre un avís vermell per observació de calor tant al Barcelonès, com el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Un avís de calor vermell -de grau 5 o 6 sobre una escala de 6- s'activa quan les temperatures observades o previstes se situen dos graus per sobre del 2% de valors de l'última dècada.

Màximes fins a 42 graus

El segon dia de l'onada de calor ha deixat registres realment elevats, que en punts de la Catalunya Central -especialment del Bages- han arribat a fregar els 42 ºC. També s'han registrat valors extrems als 40-41 en punts del Prelitoral, Ponent i del Prepirineu. Aquests són les temperatures més elevades de la xarxa d'observatoris del Meteocat.

  • Castellbisbal (Vallès Occidental): 41,6 ºC
  • Sant Salvador de Guardiola (Bages): 41,5 ºC
  • Castellnou de Seana (el Pla d'Urgell): 41.5 ºC 
  • Castellnou de Bages (Bages): 41,2 ºC
  • Cardona (Bages): 41,1 ºC
  • Artés (Bages): 41,1 ºC
  • Organyà (Alt Urgell): 41,0 ºC
  • Parets del Vallès (Vallès Oriental): 40,6 ºC
  • Caldes de Montbui (Vallès Oriental): 40,6 ºC
  • El Poal (Segrià): 40,6 ºC
  • Òdena (Anoia): 40,3 ºC
  • Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà): 40,2 ºC