El govern de Valldoreix cedeix a la pressió de l'oposició i revisarà els indicis d'irregularitats

Una aliança inèdita de l'oposició ha reclamat "responsabilitats polítiques" a Junts i aquests responen: "Si ens hem equivocat, demanem disculpes"

Jaume Miró ja ha pres càrrec com a nou secretari interventor
Jaume Miró ja ha pres càrrec com a nou secretari interventor | Sergi Baixas
18 de novembre de 2021, 21:27
Actualitzat: 21:49h

L'oposició s'alia per primera vegada en mesos a Valldoreix per tocar-li el crostó al govern de Junts a través d'una moció d'urgència. En bloc, durant el ple ordinari de novembre s'ha aprovat reclamar responsabilitats polítiques al govern de l'EMD per les irregularitats comeses en la gestió de personal i contractació de la casa en relació amb una rectificació d'"errors històrics" en els sous del personal de l'administració pública arran d'un incorrecte "càlcul aritmètic" en els complements dels treballadors.

La vocal del PSC, Susanna Casta, ha lamentat la "pèrdua de confiança" amb el govern davant la multitud d'advertiments que els van llençar durant els darrers mesos amb diverses confrontacions dialèctiques "desagradables". "La realitat és molt tossuda", ha reivindicat la socialista. En la mateixa línia, el vocal d'ERC, Lluc Cahís, ha criticat les "presses" per tirar endavant aquest decret que feia despertar sospites que les coses no s'estaven fent bé.

La moció finalment també ha comptat amb el vot a favor dels quatre vocals del govern que cedeix i fa marxa enrere. Susanna Herrada (JxValldoreix) ha explicat que ja s'han posat en contacte amb la Diputació de Barcelona perquè els assessori sobre el cas i s'ha compromès amb mantenir informats d'ara endavant a totes les formacions polítiques del plenari. "Si ens hem equivocat demanem disculpes", ha afirmat Herrada que assegura que la moció no recull cap acord que no s'estigui duent a terme a hores d'ara. 

Què ha passat?
Tot es remunta a unes reivindicacions laborals d'una vintena de treballadors de l'administració pública que apuntaven a desajustos econòmics segons el seu grup i nivell. Després d'un període de negociacions, s'aconseguia arribar a un acord per corregir aquesta situació i es presenta a ple per la seva aprovació.

Però tot explota quan el govern, a aquest conveni consensuat, decideix afegir-hi dues modificacions més d'última hora; una d'elles la que fa referència al polèmic complement específic extra destinat a la tècnica superior de Promoció Econòmica, Comerç i Disciplina Urbanística de l'EMD per un valor de 5.724 euros anuals. Una plaça que la mateixa secretària interventora accidental del moment, Maria Josep Tuyà, ocuparia posteriorment. En aquest cas, es posava en dubte que aquesta posició també fos subjecte a l'increment retributiu que gaudiria la resta. 

Aquest fet va fer aixecar l'alarma als partits de l'oposició que també apuntaven a la "manca d'imparcialitat" que suposava que la mateixa secretària gestionés els informes i participés de les deliberacions sent ella part interessada. Això se sumava al polèmic fet que l'EMD optés per no sol·licitar l'informe d'assessorament habitual a la Diputació de Barcelona, l'organisme que assessora l'administració valldoreixenca en la revisió de valoracions de llocs de treball des de l'any 2008. 

Aquest assessorament es va buscar alternativament de forma externa per la mateixa secretaria accidental per avançar els tràmits el més ràpid possible. Amb tot, l'expedient resolutiu també es va acabar enviant tard a l'oposició abans de passar pel ple perquè s'esgrimia que calia corregir unes "faltes d'ortografia" del document.

Una situació que l'oposició d'esquerres va denunciar com una "manca de transparència flagrant" i una vulneració del dret d'accés a la informació que tenen els vocals en impedir-se l'accés a la documentació necessària per efectuar el "necessari control a l'acció de govern". Per aquest motiu, es va reclamar reiteradament que es deixés el procés sobre la taula esperant a la "mà neutra" del proper secretari interventor que prendria el càrrec en pocs dies. 

En aquell moment i davant la insistència del govern de tirar-ho endavant, des d'ERC, PSC i la CUP ja van amenaçar si no aturaven el procediment portarien el cas a l'Oficina d'Antifrau denunciant que s'estigués utilitzant la resta de treballadors de la casa com a "escut humà per una revisió encoberta d'un lloc de treball". 



Una "possible prevaricació" a la qual finalment s'ha acabat posant fre, tal com reclamaven des de l'oposició des de feia setmanes, amb l'arribada del nou secretari-interventor, Jaume Miró. Aquest, tan sols arribar, hauria recomanat al govern fer marxa enrere demanant el preceptiu informe de la Diputació per analitzar si el controvertit augment reclamat és o no apropiat

Així doncs, la moció aprovada suspèn els acords de la modificació de la plantilla i d'assignacions de complements. Alhora, també sol·licita a la Diputació de Barcelona una revisió d'aquests acords per adequar-los a la normativa vigent i demana repassar l'ofici dels sous, suspenent-los cautelarment i traient, si escau, el complement fruit de la polèmica