El govern fa una pinzellada dels projectes per la segona meitat del mandat

Es vol aconseguir que el 10% de parc d'habitatges del municipi siguin de lloguer públic assequible

El govern de Sant Cugat després de la roda de premsa de balanç de dos anys de mandat.
El govern de Sant Cugat després de la roda de premsa de balanç de dos anys de mandat. | Lali Puig
22 de juliol de 2021, 20:30
La Unió Santcugatenca ha estat l'escenari escollit pel govern local per fer balanç dels dos primers anys de mandat. Dos anys que no han estat fàcils. Dos anys que començaven amb un pacte a tres bandes -ERC, PSC, CUP- difícil de digerir i que quan tenien les línies generals fixades, van quedar estroncades per l'arribada de la pandèmia de la Covid-19. L'acte ha començat amb un minut de silenci pel recent assassinat masclista a Sabadell. 

Amb un diàleg a tres relatant els primers dos anys al capdavant del govern, l'alcaldessa Mireia Ingla, juntament amb els tinents d'alcaldia, Pere Soler i Núria Gibert, han deixat clar que ara és el moment de "mirar el futur amb els problemes del present". I han posat sobre la taula 10 projectes que començaran a caminar en breu i que alguns estaran enllestit els pròxims mesos. 

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha recordat que la diversitat no va ser impediment per fer un govern "fort, unit i cohesionat per fer front a una ciutat diversa". "Una ciutat plena de colors", ha dit i és que s'ha visibilitzat amb mascaretes de coloraines pels 13 regidors que conformen "el govern del canvi". 

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler, ha detallat que "volem l'excel·lència per pal·liar les desigualtats i manteniment òptim de la ciutat". Ha recordat que es van donar ajudes a empreses, comerços, etc i es van anular i bonificar taxes i preus públics "no va ser fàcil canviar el model de dretes a esquerres", ha puntualitzat. 

El relat l'ha continuat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut, Infància i Feminismes, Núria Gibert, qui ha posat èmfasi en el fet que quan van arribar hi havia projectes que "el govern anterior donava per enllestits i no era veritat". I ha posat exemples com l'escola La Mirada, el Consorci de la Unió, les obres de l'Hipòdrom, el Complex aquàtic de Mira-sol o la Zona de Baixes Emissions, entre d'altres. També ha insistit en el fet que "moltes àrees no estaven ben dimensionades. L'Ajuntament no estava a l'alçada de la ciutat que tenim" i ha anunciat "moltes" contractacions els pròxims mesos. 

Els projectes que vindran
L'acte a la Sala Clavé ha servit per presentar una desena de projectes que segons el govern seran una realitat durant aquesta segona meitat de mandat. Sota el lema Sant Cugat ets tu! Ingla hainsistit en el fet que "cal recuperar el temps perdut per la pandèmia amb  projectes diversos per a persones diverses". I per fer-ho s'han marcat dos grans reptes: evitar que s'expulsin veïns, "no ens podem convertir en una ciutat elitista d'uns pocs" i amb una ciutat neta i cohesionada i menys contaminant. "Traslladem la sostenibilitat a totes les àrees de l'Ajuntament". 

Els projectes que es posaran en marxa pròximament són un pla d'Habitatge Assequible amb l'objectiu d'assolir que el 10% de parc d'habitatges del municipi siguin de lloguer públic assequible. Actualment la xifra és tan sols de l'1,7% i des del govern no han volgut donar més detalls d'una planificació que es presentarà la pròxima tardor. 

La subcomissaria de districtes i Valldoreix per descentralitzar dels serveis de proximitat de la Policia Local per acostar-los a tots els barris es farà amb un nou espai al carrer de Jacint Verdaguer de Valldoreix, on hi havia el BBVA. Tot i això l'Ajuntament encara ha de fer la compra de l'espai. 

Un tercer projecte és la posada en marxa d'un nou local de Primeres Atencions Social. En aquest sentit, Gibert, ha explicat que descongestionarà els espais del Xalet Negre i de Casa Mónaco, i atendrà les urgències socials. També, visibilitzarà el servei des del centre de la ciutat i n’augmentarà l’accessibilitat pels usuaris. Estarà ubicat al centre de Sant Cugat però no n'han desvetllat l'ubicació exacte. 

També s'ha anunciat que a la tardor es començarà un procés de participació per posar en marxar la segona Residència per a gent gran pública. L'objectiu és que la ciutadania pugui dir la seva de cara al disseny de la residència de gent gran de Volpelleres, que es farà davant l’escola L’Olivera. 

Sant Cugat tindrà també un nou Centre d’Emprenedoria i Innovació Social, un espai referent en atenció integral a l’empresa per vehicular el talent emprenedor local a l’edifici Mira-sol Centre. Tot i això, Soler ha avançat que més endavant es podria ubicar en un altre emplaçament. 

Pel que fa a la recollida de residus, l'actual govern es compromet a transformar-la i fer una gestió adaptada a cada barri amb més recursos i nova flota de vehicles sostenibles. També hi haurà canvis en el transport urbà, que passarà a ser gestionat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i que permetrà més freqüència i un millor encaix i replantejament de línies urbanes i interurbanes. A més a més, hi haurà un canvi total de la flota d’autobusos per fer-la sostenible i adaptada a les persones amb mobilitat reduïda. 

Altres projectes són també el nou Pla d’Igualtat i LGTBI, l'estratègia de feminismes i drets LGTBI de Sant Cugat per als propers anys amb una elaboració transversal que entrarà en funcionament l'any 2022; la digitalització i modernització de l’Ajuntament, que comptarà amb el finançament dels fons Next Generation; i un Pacte per a l’ocupació, per establir un nou model d’ocupació digna, de qualitat, amb igualtat d’oportunitats d’accés al treball i amb consens amb els agents socioeconòmics. Un document que veurà la llum aquest any 2021.
 
"Una relació de govern excel·lent"
Així de ferm s'ha mostrat Soler que ha dit que el govern a tres bandes gaudeix d'una "relació excel·lent". "Ens respectem, som rigorosos, volem complir amb el partit però també amb el pacte". Pel que fa a la relació que mantenen amb l'oposició Soler ha etzibat que "nosaltres com a oposició no vam ser tan deslleials com han estat ells". 

En aquest sentit, l'alcaldessa ha asseverat que amb els dos grups a l'oposició -Junts i Ciutadans- mantenen una "relació institucional, la que ens pertoca tenir". I assegura que durant tota la pandèmia han compartit i actualitzat tota la informació. 

Finalment, Gibert ha expressat que "tenim confrontació ideològica i la discrepància i serà sempre". No obstant això "la relació és bona perquè el que venim a fer està bé i hem vingut a fer feina i estem contents". També ha volgut deixar clar a l'oposició que "no ens remetem a la Covid com a refugi".