08
d'agost
de
2023, 11:10
Actualitzat:
09
d'agost,
10:47h
Fiction Express suma un nou reconeixement al seu palmarès. La plataforma educativa digital, cofundada per la santcugatenca Cristina Puig i dissenyada per potenciar la lectura entre el jovent, va guanyar aquest mes de març per tercera vegada consecutiva el guardó a la categoria "Millor plataforma educativa digital del Món" dels Bett Awards -els premis internacionals més importants en el sector de l'educació-.
I és que el rerefons de la marca està encisant cada vegada a més escoles d'arreu del planeta que intenten fer mans i mànigues per combatre la desconnexió i desafecció amb els llibres del seu alumnat. Amb aquesta eina pionera, els centres adscrits veuen com joves d'entre 9 i 16 anys comencen a ser capaços d'agafar les regnes de la seva experiència lectora i, des d'una participació activa, atrevir-se a cocrear històries de la mà d'escriptors professionals de renom com, en el cas català, poguessin ser Francesc Miralles, Jordi Sierra o Muriel Villanueva.
"Veus expertes de la comunitat educativa reconeixen la utilitat i l'obtenció de resultats positius a través del nostre format", exposa Puig en declaracions a Nació respecte al seu model adaptat i en constant actualització a les preferències i necessitats del jovent. "No és que els joves a dia d'avui no llegeixin, sinó que ho fan a través d'altres formats de lectura més ràpids i immediats; per fascicles", afegeix relacionant l'experiència de les noves generacions amb els inputs rebuts a través de les xarxes socials o videojocs.
Per això, des de Fiction Express han apostat per un model de llibre que tan sols requereixi de mitja hora de lectura que desbloqueja els següents capítols de forma setmanal. Un plantejament, a més, vertebrat sota una estratègia de rutina-recompensa per la qual s'indueix a la generació de més dopamina i, per tant, interès. Amb el fòrum participatiu entre lectors i escriptors, els joves poden debatre i decidir activament sobre el futur de la història en finalitzar cada entrega i, intrigats, buscaran veure's reconeguts en el desenvolupament de la trama. "Amb tot, aconseguim que passin inclús més temps llegint sense que se n'adonin".
Així, cada dos mesos es publica el primer capítol de 9 llibres (3 en català, 3 en castellà i 3 en anglès) en un procés que s'allarga cinc setmanes per llibre i del qual se'n deriven diverses activitats on també s'aprofundeix en la comprensió lectora i les dimensions de la llengua. Tot plegat, amb unes històries que, a més a més, s'emmarquen en temàtiques pedagògiques i sensibilitzadores de radical actualitat com podrien ser els trastorns mentals, el racisme o el bullying.
L'èxit dels resultats
Amb aquesta metodologia estimulant, Puig relata que tan sols en els primers 4 mesos d'ús, els alumnes milloren la seva capacitat de comprensió lectora en un 10%, l'atenció sostinguda en un 28%, i el seu nivell d'escriptura en un 55%. A banda, amb uns informes acotats a cada compte personal, la companyia obté una gran base de dades que permet oferir seguiments personalitzats per reforçar els punts més dèbils de cada usuari o observar diferències entre àmbits territorials d'arreu del món.Pel que fa a novetats, Puig també avança que cada vegada estan dedicant més recursos a la intel·ligència artificial. Una eina que propiciarà brindar més suport i interacció als usuaris mentre que, alhora, permetrà alliberar temps als professors d'aquella feina més mecànica perquè pugui ser dedicat a altres vessants de l'ensenyament.
Actualment, Fiction Express ofereix els seus serveis a més de 9.000 centres educatius d'una seixantena de països d'arreu del món -300 de Catalunya- que sumen prop d'un milió d'alumnes.