Tret de sortida a la segona fase del projecte de restauració paisatgística de l'estany de la Guinardera. Una actuació -emmarcada en la Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) de l'AMB sota encàrrec de l'Ajuntament- valorada en prop de mig milió d'euros i que està previst que finalitzi a mitjans de febrer.
Les tasques tindran l'objectiu de millorar paisatgística i ecològicament l'estany i els seus marges, alhora que s'ordena l'ús social de l'entorn. Tot plegat, amb la voluntat de restituir i adequar l'espai, millorant la biodiversitat i impulsant el seu ús per al gaudi de la ciutadania.
- Revegetació dels marges: creació d’un canyissar a l’entrada de la bassa, que envairà tot l’àmbit fins a la profunditat de l’estanyol.
- Millora de la vegetació, amb eliminació de rebrots de canya que han aparegut en els últims mesos.
- Moviments i contenció de terres, per tal de marcar el camí i altres elements d’accés a l’estanyol. Es col·locaran camins de sauló consolidat i elements de contenció constituïts per gabions.
- Creació d’un camí perimetral al voltant de l’estanyol i de nous camins d’accés.
- Instal·lació de miradors elevats respecte a la làmina d’aigua.
- Creació de zones d’estada, com ara extensions de gespa, platja de graves o zones d’ús més intensiu en forma de grades.
- Proteccions del pas i les caigudes, amb tanques de fusta integrades en el paisatge.
- Senyalització i cartells de sensibilització ambiental on s’explicaran els valors de l’estanyol, la fauna i flora exòtiques i les normes d’ús de l’espai.

Mapa de les obres previstes a l'entorn de l'Estany de la Guinardera Foto: Aj. de Sant Cugat
Cal recordar que la primera fase del projecte de restauració de l’estany es va dur a terme l’any 2018 a través dels Pressupostos Participatius. En aquell moment els treballs van servir per buidar l’estany, col·locar una nova base impermeable i millorar la vegetació existent.
L'històric de la Guinardera
L’estany de la Guinardera està situat al nord-oest del terme municipal de Sant Cugat del Vallès, concretament a l’encreuament entre l’avinguda d’Europa (a l’oest) i l’avinguda de la Via Augusta (al nord).Es tracta d’un punt d’aigua creat com a estany paisatgístic en el marc del desenvolupament de l’entorn de la Guinardera, zona on s’hi ubiquen diverses empreses, zones comercials i equipaments esportius, seguint la línia d’altres àrees de desenvolupament econòmic a nivell europeu
El projecte original és una iniciativa de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès en el marc del Pla parcial del sector La Guinardera i de l’ordenació dels parcs i les zones verdes de l’àmbit del Pla. Aquest projecte protegeix la riera de La Guinardera, ja que l’inclou dins del sistema de parcs i en preserva l’arbrat existent. Així mateix, ordena les zones verdes d’acord amb un model de gran parc extensiu que ocupa la totalitat del sector.
S’hi diferencien cinc zones de vegetació: bosc perennifoli, pradera, arbreda caducifòlia, bosc de ribera i àrea central. Les plantacions s’alimenten de l’aigua de reg que prové de l’estany, format per regular la recollida d’aigües de la riera de la Guinardera.
L’any 2016 es va redactar el projecte “Restauració paisatgística, ordenació i millora ambiental dels entorns de l’estanyol de la Guinardera”. A causa del seu elevat import, l’execució es va dividir en dues fases. La primera fase es va centrar en la millora morfològica de la bassa i la restitució completa de la impermeabilització. L’objectiu principal va ser renovar l’estanyol per tal que es pogués omplir de nou. Es van reservar les actuacions de revegetació i d’ordenació de l’ús social per a una segona fase.