La CUP porta l'EMD de Valldoreix a l'Oficina d'Antifrau

El vocal Ferran Margineda ha tramitat una denúncia perquè l'OAC investigui les suposades irregularitats comeses durant els darrers mesos

El vocal de la CUP Valldoreix, Ferran Margineda
El vocal de la CUP Valldoreix, Ferran Margineda | Sergi Baixas
26 de novembre de 2021, 12:34
Actualitzat: 18:42h

Malgrat el gir de timó d'última hora del govern valldoreixenc (Junts), l'EMD passarà per l'Oficina d'Antifrau de Catalunya. Així ho ha avançat el propi vocal de la CUP, Ferran Margineda, que ha decidit entomar aquest camí sol, sense comptar amb el suport inicial d'ERC-MES i el PSC, perquè s'investiguin les suposades irregularitats que s'han denunciat en els darrers mesos durant el transcurs del càrrec i paper de la secretària interventora accidental.

"No és gens agradable emprendre una acció com aquesta ni un se sent a gust fent-ho. Però per la responsabilitat assumida i per respecte al conjunt de la ciutadania, vaig haver de fer l’exercici de separar la mirada personal en vers molts dels seus membres, de la transcendència institucional que tot plegat pot comportar", exposa en un comunicat el cupaire que confia que les "conseqüències derivades no siguin desproporcionades". 

Margineda remarca que, malgrat tenir el document preparat des de feia dies i "pensant molt en el vessant de qui pot afectar", ha acabat decidint emprendre aquest camí perquè "sabent si realment hi ha alguna praxi reprovable, aquesta no pot tenir continuïtat per la meva omissió". Un cas que s'emmarca en una sèrie d'irregularitats comeses en la gestió de personal i contractació de la casa que ha protagonitzat les darreres sessions plenàries amb avisos reincidents del bloc d'esquerres de la vila sobre la "mala praxis" que s'estava cometent.

Explica que en un inici pretenia que la moció d'urgència presentada en l'últim ple de Valldoreix aquest novembre seria una "via de sortida" per al govern de l'EMD amb "certa dosi de vergonya i no anar més enllà" sumat al canvi de rumb amb la paralització dels polèmics acords i la sol·licitud d'informes tecnicojurídics amb l'arribada del nou secretari-interventor -un gir de 180 graus que hauria semblat suficient a ERC i PSC i descartar sumar-s'hi a la denúncia-. Tot i això, mentre llegia els atesos, "m'adonava que estava explicant públicament, pràctiques irregulars que, si no eren acompanyades d’una posterior instància per ser investigades, jo també actuava de forma irregular", on intueix possibles delictes de prevaricació i manca de transparència

"No actuar, podia representar deixar accions impunes on calia dilucidar quina legalitat tenien, deixant la porta oberta a què, per possibles circumstàncies canviants, poguessin tornar a succeir", esgrimeix el cupaire davant el desgast al qual s'haurà d'enfrontar el nou secretari-interventor que haurà de "posar ordre als vuit mesos de caos administratiu" de l'anterior secretària.

La sol·licitud presentada a l'OAC també ha comptat amb el suport de les associacions veïnals Veïns i Veïnes de Valldoreix i Gent Gran per Valldoreix

Què ha passat?
Tot es remunta a unes reivindicacions laborals d'una vintena de treballadors de l'administració pública que apuntaven a desajustos econòmics segons el seu grup i nivell. Després d'un període de negociacions, s'aconseguia arribar a un acord per corregir aquesta situació i es presenta a ple per la seva aprovació.

Però tot explota quan el govern, a aquest conveni consensuat, decideix afegir-hi dues modificacions més d'última hora; una d'elles la que fa referència al polèmic complement específic extra destinat a la tècnica superior de Promoció Econòmica, Comerç i Disciplina Urbanística de l'EMD per un valor de 5.724 euros anuals. Una plaça que la mateixa secretària interventora accidental del moment, Maria Josep Tuyà, ocuparia posteriorment. En aquest cas, es posava en dubte que aquesta posició també fos subjecte a l'increment retributiu que gaudiria la resta. 

Aquest fet va fer aixecar l'alarma als partits de l'oposició que també apuntaven a la "manca d'imparcialitat" que suposava que la mateixa secretària gestionés els informes i participés de les deliberacions sent ella part interessada. Això se sumava al polèmic fet que l'EMD optés per no sol·licitar l'informe d'assessorament habitual a la Diputació de Barcelona, l'organisme que assessora l'administració valldoreixenca en la revisió de valoracions de llocs de treball des de l'any 2008. 

Aquest assessorament es va buscar alternativament de forma externa per la mateixa secretaria accidental per avançar els tràmits el més ràpid possible. Amb tot, l'expedient resolutiu també es va acabar enviant tard a l'oposició abans de passar pel ple perquè s'esgrimia que calia corregir unes "faltes d'ortografia" del document.

Una situació que l'oposició d'esquerres va denunciar com una "manca de transparència flagrant" i una vulneració del dret d'accés a la informació que tenen els vocals en impedir-se l'accés a la documentació necessària per efectuar el "necessari control a l'acció de govern". Per aquest motiu, es va reclamar reiteradament que es deixés el procés sobre la taula esperant a la "mà neutra" del proper secretari interventor que prendria el càrrec en pocs dies. 

En aquell moment i davant la insistència del govern de tirar-ho endavant, des d'ERC, PSC i la CUP ja van amenaçar si no aturaven el procediment portarien el cas a l'Oficina d'Antifrau denunciant que s'estigués utilitzant la resta de treballadors de la casa com a "escut humà per una revisió encoberta d'un lloc de treball". 

Una "possible prevaricació" a la qual finalment s'ha acabat posant fre, tal com reclamaven des de l'oposició des de feia setmanes, amb l'arribada del nou secretari-interventor, Jaume Miró. Aquest, tan sols arribar, hauria recomanat al govern fer marxa enrere demanant el preceptiu informe de la Diputació per analitzar si el controvertit augment reclamat és o no apropiat

Així doncs, la moció aprovada suspèn els acords de la modificació de la plantilla i d'assignacions de complements. Alhora, també sol·licita a la Diputació de Barcelona una revisió d'aquests acords per adequar-los a la normativa vigent i demana repassar l'ofici dels sous, suspenent-los cautelarment i traient, si escau, el complement fruit de la polèmica