13
de juny
de
2022, 12:45
Actualitzat:
13:14h
Després dels estralls de la pandèmia causats a can Grifols, ara la farmacèutica catalana espera que el 2022 acabi amb una recuperació del seu negoci central; els tractaments elaborats amb plasma sanguini d'origen humà. Després de tancar l'any passat amb una caiguda d'un 70% dels beneficis, durant la Junta General d'Accionistes celebrada aquest divendres a Sant Cugat s'han dipositat totes les esperances en el seu "material de base".
"El plasma ha tornat", va reivindicar el responsable financer de Grifols, Alfredo Arroyo, abans de detallar una estratègia fonamentada en la reducció del pes de l'endeutament i que no contempla més operacions d'adquisicions d'altres firmes de cara als pròxims anys. Cal recordar que l'empresa va experimentar una forta reducció dels seus ingressos entre 2020 i 2021 -passant dels 5.340 milions als 4.933- per l'impacte de la Covid-19 pel que fa a la disponibilitat de plasma i en l'augment dels costos.
No obstant això, durant els primers mesos de 2022 les aportacions setmanals de plasma de la companyia ja haurien crescut un 16%. Amb més reserves, la farmacèutica confia en poder fer front a una crescuda previsible de la demanda de productes d'hemoderivats. Per aquest motiu, l'aposta de l'empresa també es basa en el llançament de nous productes d'aquesta tipologia i en l'augment de la seva producció.
En aquest marc, cal destacar el paper clau que jugarà l'alemanya Biotest adquirida el passat mes d'abril. Segons Arroyo, una vegada es "normalitzin" els volums de plasma que rep la firma, això tindrà un impacte "significatiu" en els seus resultats i vendes que s'haurien de notar en un marge de 9 a 12 mesos coincidint també amb l'obertura de 32 nous centres als EEUU i l'aterratge a Canadà i Egipte.
Missió: desapalancar el deute
Pel que fa a l'endeutament, la direcció ha promès un "ràpid desapalancament" de cara al 2024 reduint la ràtio de deute financer net sobre EBITDA fins a situar-lo per sota de 4x el 2023 i per sota de 3,5x el 2024. Per aconseguir-ho, es retallarà en inversions -no s'han especificat quines- i es mantindrà en suspens el pagament de dividends en efectiu. En la mateixa línia, tampoc es contempla cap operació corporativa després d'anys marcats per adquisicions constants i de gran volum.
Sobre la conjuntura econòmica general, des de Grifols destaquen que no els hauria impactat massa l'increment del preu de l'energia al conjunt d'Europa, ja que la majoria de la seva estructura industrial s'ubica als Estats Units. Tanmateix, han descartat efectes importants derivats per la invasió russa a Ucraïna pel simple fet que ambdós mercats tindrien un pes residual en els comptes globals de la companyia.