La llavor de l'Horta Alliberada brota fèrtil

L'hort urbà autogestionat en uns terrenys okupats ha crescut exponencialment durant la pandèmia

Publicat el 17 de juny de 2021 a les 08:41

La llavor brota fèrtil. Fa just un any, un grup de veïns del barri de Monestir-Sant Francesc van posar en marxa un hort urbà autogestionat en un solar de prop d'una hectàrea a tocar del polígon industrial de Can Magí. L'objectiu del projecte era "recuperar els usos agrícoles tradicionals de l'àrea i relocalitzar la producció agrícola mitjançant la producció pròpia, l'horitzontalitat, l'agroecologia i el suport mutu". 

[noticia]3056[/noticia]
Batejat com a "Horta Alliberada", l'espai abandonat des de feia 40 anys ha anat creixent durant aquests darrers mesos i ha passat d'un tímid terreny amb una desena de plantacions a més d'una seixantena entre les parcel·les privades i comunitàries. 
 

L'objectiu és recuperar els usos agrícoles tradicionals i històrics de la zona Foto: Cedida


En declaracions a NacióSantCugat, Roxana celebra el progrés experimentat gràcies a l'organització assembleària dels horticultors. Malgrat que el vessant social "ha costat més plasmar-lo", la portaveu de l'associació relata que durant aquest període s'han acollit diverses activitats d'entitats locals compromeses amb el projecte pedagògic de l'horta. 

[h3]Sense reacció dels propietaris[/h3]
Per ara, asseguren que no s'ha produït cap moviment per part de la propietària dels terrenys (CaixaBank) per tal de recuperar l'espai okupat; cosa que els deixa relativament tranquils dintre de la incertesa de tot plegat. 

Roxana considera que l'horta pot créixer encara molt més i exposa que li agradaria personalment que es potenciés les parts lúdiques i socioculturals de l'espai per crear més teixit veïnal i comunitari entre els horticultors que actualment superen el centenar.
 

Una zona lúdica per als més petits Foto: Cedida


Fa justament un any, aquest mitjà va fer una entrevista als promotors quan la iniciativa acabava just a començar a caminar.