04
de febrer
de
2021
Actualitzat:
19
de desembre
de
2023,
13:50h
Llum verda a la construcció del nou centre educatiu públic de la ciutat. L'alcaldessa Mireia Ingla, ha explicat aquest dijous al matí en roda de premsa que la tretzena escola de Sant Cugat serà una realitat pel curs 2023-2024, tal com estava previst. Segons ha informat el govern municipal, la Comissió d'Urbanisme de Barcelona (CUB) ha aprovat favorablement la construcció de l'edifici en el Bosc de Volpelleres. "Tenim tot el suport perquè La Mirada tiri endavant aquest mandat, és una prioritat màxima", ha asseverat Ingla.
Una resolució que arriba una setmana després que es produís un nou entrebanc que amenaçava amb la continuïtat del projecte. L'Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va emetre un informe desfavorable sobre l'última modificació puntual del planejament que afecta l'àmbit del bosc de Volpelleres. L'OT constatava que el consistori no havia aportat un estudi suficient d'alternatives on es valoressin les diferents ubicacions possibles per evitar malmetre l'espai.
No obstant això, aquest dimecres la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de Barcelona va donar finalment el vistiplau a la modificació definitiva del PGM; i ara es traslladarà a la Comissió d'Urbanisme de Catalunya per certificar de forma definitiva aquest tràmit i posteriorment ser publicat al DOC. Properament s'aprovarà el projecte executiu i la licitació d'obres, que podrien començar al primer trimestre del 2022.
Dilluns de la setmana passada, quan es va fer públic l'informe desfavorable de l'OTAAA, l'equip de govern i tècnics de l'Ajuntament van començar immediatament a moure fitxa i a aixecar telèfons amb tots els membres de la Comissió per aclarir i recollir tots els detalls requerits perquè hi votessin a favor. "Estem satisfets d'haver superat aquest escull", ha expressat Ingla.
La tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha reconegut que l'informe va ser un "punt d'inflexió", però recorda que no tenia caràcter prescriptiu ni vinculant al tractar-se de terrenys en sol urbà. Tot i això, aquest informe podria ser esgrimit per la Comissió per donar una resposta negativa al planejament. Una porta que es van assegurar de tancar durant els últims deu dies en converses constants amb personal de la Comissió per justificar amb tot tipus de documents que no hi havia cap altra alternativa possible d'ubicació que la presentada.
Els ecologistes podrien oposar-s'hi judicialment
Davant l'amenaça que caigui un recurs contenciós administratiu per part d'entitats ecologistes, des del govern reconeixen que "totes les actuacions urbanístiques són susceptibles de ser recorregudes". Un escenari que, de produir-se, endarreria més el projecte a l'espera de resolució judicial. Duch ha recordat el "compromís del govern" per eliminar les parcel·les d'equipaments que queden en l'àmbit del parc de Volpelleres i vetllar per l'entorn. Des del consistori insisteixen que la voluntat sempre ha estat "preservar el futur de l'escola i el parc i fer-los perfectament compatibles".
Un "entorn envejable"
Per la seva banda, la regidora d'Educació Pilar Gorina ha afirmat que estan "molt contents" pels infants que podran escolaritzar-se en un "entorn envejable" enmig de la natura. Durant els propers dies s'organitzarà una trobada amb la direcció de l'escola i AFA per explicar-los de primera mà com ha quedat tot plegat.
El cost de la futura escola es repartirà entre la Generalitat (80%) i l'Ajuntament de Sant Cugat (20%); tot i que aquest últim avançarà part de la inversió per garantir l'inici d'obres al més aviat possible. L'acte també ha comptat amb la presència de la tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, i la tinència d'alcaldia de Serveis Socials, Núria Gibert.