L'Ajuntament proposa a la Unió una propietat compartida i un conveni per gestionar l’activitat cultural

El Consistori ha anunciat que ha ofert a la junta de la directiva entrar a l’edifici en les pròximes setmanes

L'alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona durant la roda de premsa de la Unió.
L'alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona durant la roda de premsa de la Unió. | Aj. Sant Cugat
29 d'octubre de 2020, 19:50
Actualitzat: 05 de novembre, 18:35h
Propietat Horitzontal i conveni per la gestió cultural. Aquesta és la proposta que ha fet l'Ajuntament a la junta de la Unió. Tres dies després de fer-se públic un comunicat de la junta de l'entitat santcugatenca on acusava l'Ajuntament de deixar-los "entre l'espasa i la paret" per tenir la intenció de comprar la propietat, el govern local ha sortit a donar explicacions sobre la situació.

Un dels punts en discòrdia entre l'Ajuntament i l'entitat és la continuïtat del consorci signat l'any 2015. Des de l'entitat es demana seguir amb els acords del text signat amb l'anterior govern de la ciutat però l'actual govern defensa que és inviable mantenir-lo. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha explicat que cal dissoldre l'actual consorci "pels informes desfavorables de Secretaria General i Intervenció de l'Ajuntament, que no garanteixen la viabilitat econòmica i jurídica d'aquest ens".

Ingla ha explicat que l'últim Consell General del consorci, convocat el gener de 2019, ja van sorgir aquests dubtes i es va manifestar l'opció de dissoldre'l, "però l'anterior govern no va fer cap més". Ara, gairebé dos anys després, el govern ha conclòs que cal dissoldre el consorci perquè no és viable. Durant el que va de mandat del tripartit, l'Ajuntament ha lliurat a la Fiscalia tota la documentació relacionada amb les obres de la Unió, davant d'una inversió de cinc milions de diners públics. "Ens hem trobat un problema jurídic molt greu, i ens hem arremangat per trobar una solució", ha afegit Ingla.

Abans de convocar el Consell General, l'Ajuntament es compromet a fer arribar a la Unió una proposta concreta de Propietat Horitzontal. Tant Ingla com Madrona han desmentit la voluntat del govern d'adquirir el 100% de la propietat com ha fet palès la junta de l'entitat. "Mai hauríem posat aquesta opció damunt la taula", ha insistit Madrona.

"Confio que la proposta de dissolució la fem plegats, per això, ens trobarem i debatrem totes les vegades que facin falta per poder arribar a una solució satisfaci a les dues parts i que compti amb tots els avals jurídics i econòmics necessaris", ha afegit Ingla.

"Ens sap molt greu que l'entitat estigui passant per això, no s'ho mereix com a referent de la cultura a la ciutat", ha dit l'alcaldessa qui també ha asseverat que "tenim un equipament preciós i una entitat que està patint per la mala gestió i la deixadesa de l'anterior govern".

Tornar a casa les pròximes setmanes

Entitat i Ajuntament haurien mantingut una reunió aquest mateix dimecres per posar sobre la taula la situació actual i oferir a la junta de la directiva de la Unió entrar a l'edifici en les pròximes setmanes. Per tirar-ho endavant, l'Ajuntament explica que cal convocar el Consell General del Consorci de la Unió, en què aquest òrgan gestor encarregui a l'administració local el manteniment de l'edifici.

En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha expressat que "l'objectiu és que les seccions puguin tornar a casa com més aviat millor", tenint en compte la situació de la pandèmia, ha matisat. "Volem garantir el correcte funcionament de les seccions i afrontar l'any 2021 amb una programació cultural impulsada per la Unió".

Actualment l'edifici de la Unió està preparat per acollir les diverses seccions de l'entitat però dels cinc milions invertits en la construcció del nou edifici encara en resten dos milions per acabar les obres de la zona del teatre i del bar, principalment. Segons ha apuntat avui mateix l'alcaldessa, podria estar enllestit d'aquí a dos anys, ja que encara cal fer el concurs i la corresponent licitació per dur a terme els projectes.

La Unió Santcugatenca va néixer l'1 de gener del 1900 quan Sant Cugat era un petit poble agrícola. Després de molt temps creant teixit cultural a la ciutat, l'any 2013 l'entitat va viure un dels moments més crítics de la seva història recent. L'any 2015 es va crear un consorci entre ajuntament i entitat per tal de gestionar el futur de l'entitat. Uns acords aprovats per unanimitat pel ple municipal.