Poca afluència al matí del segon i últim dia de cribratge massiu als joves de Sant Cugat

Ahir a la tarda es va ampliar el marge d’edat als joves nascuts entre 1997 i 2006 per la baixa assistència

Cribratge als joves de Sant Cugat al pavelló 3 de la Rambla del Celler
Cribratge als joves de Sant Cugat al pavelló 3 de la Rambla del Celler | Miguel Rivera
Miguel Rivera
14 de juliol de 2021, 14:15
Actualitzat: 16:19h
Gairebé buit i sense cues, aquest era l'aspecte del PAV3 de la Rambla del Celler aquest dimecres 14 de juliol al migdia. Una tònica similar a la del primer dia de proves on pocs joves -al voltant d'un centenar- quan s'esperaven un màxim de 3.000, fet que va provocar que a la tarda s'ampliés el rang d'edat. Dels nascuts el 2001, 2002 i 2003, ara també es poden fer la prova els que van néixer entre el 1997 i el 2006, és a dir, dels 15 als 24 anys. En el cas dels menors d'edat que acudeixin a fer-se la prova, ho hauran de fer acompanyats d'una persona adulta.

A causa de la baixa participació de la primera franja d'edat programada, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, va proposar "ampliar la població diana per ser el màxim d'efectius en la detecció dels positius i per aprofitar els recursos del departament de Salut tot el que sigui possible". Amb aquest canvi del marge d'edat l'objectiu de joves es triplica i passa dels 3.000 al voltant de 9.000.

Avui és l'últim dia de cribratge massiu per als joves de Sant Cugat, el PAV3 romandrà obert fins a les 21 hores, però a causa de la baixa participació durant les tres primeres hores, el personal de l'Hospital General de Catalunya (HGC) ha sortit al carrer a captar als joves o avisar a qui pugui tenir fills dins del nou tram d'edat. Aquest és el cas del Joel, de 18 anys, al que han parat al carrer del 2 de Maig, just al costat del pavelló 3 on es fan les proves: "estava passejant pel carrer i m'han preguntat si volia fer-me una PCR gratuïta, per tal de quedar-me tranquil me l'he feta".

En Marc, també de 18 anys, ha acudit al centre perquè va estar en contacte fa dos dies amb una persona que ha donat positiu avui, "vull saber si jo també ho sóc". Per la seva banda, el Roger, de 23 anys, fa una crida als joves que hagin estat en contacte amb un positiu o sospiti de ser asimptomàtic per vindre a fer-se la prova: "He estat en contacte amb una persona que encara no sé si és positiva, però he vingut per assegurar-me i tenir una PCR negativa per la feina".

Les proves són gratuïtes i en 24 o 48 hores es comuniquen els resultats per SMS o es poden consultar a través de l'aplicació de La Meva Salut. "El procediment és molt ràpid", ha valorat l'Ainhoa, de 23 anys, en sortir per les portes del Pavelló 3. "A l'entrada m'han demanat el DNI i la targeta sanitària, després m'han preguntat si volia fer-me la prova, al final me l'han fet ells". 

El cribratge a Sant Cugat compta amb la col·laboració de l'Hospital General de Catalunya, la Mútua de Terrassa, el Banc de Sang i Teixits, el Servei de Vigilància Epidemiològica de l'Agència de Salut Pública i l'Ajuntament de Sant Cugat. En aquest sentit, el consistori ha cedit el PAV3 i l'ha adequat tècnicament (logística, brigada d'obres i tecnologia) per acollir el cribratge. Policia Local, Protecció Civil i agents de civisme ajudaran a gestionar la cua d'entrada per tal d'evitar aglomeracions.