«Punt d'inflexió»: Junts i PP congelen les expectatives de la comunitat educativa de La Mirada

Amb l'abstenció de Vox, el ple santcugatenc aprova buscar emplaçaments alternatius per a l'escola

El portaveu de l'AFA de La Mirada, durant l'Audiència Pública
El portaveu de l'AFA de La Mirada, durant l'Audiència Pública | Sergi Baixas
22 de desembre del 2023
Actualitzat a les 19:47h
Junts i PP congelen les expectatives de la comunitat educativa de La Mirada. Amb l'abstenció indispensable de Vox, el ple de desembre de Sant Cugat ha aprovat "instar a l'Ajuntament a prendre una decisió definitiva sobre la futura ubicació del centre educatiu, escoltant a totes les parts, amb el màxim consens possible i que generi el màxim de certesa per a les famílies tot cercant un benefici general per a la ciutat". 

Un acord que brolla d'uns atesos on s'apunta que l'actual projecte escolar es troba immers en un procés judicial i ambiental de futur incert; que existeixen "alternatives diferents i raonables" d'ubicació; i on es crida a cercar una opció "òptima i ràpida" per a iniciar la construcció de l'escola.

Malgrat que es tracti d'un acord semànticament força eteri, posteriorment Junts ha enviat un comunicat on celebra la nova posició adoptada pel ple que "està en la línia de cercar una ubicació alternativa a la del Bosc de Volpelleres mentre es preserva un pulmó verd de Sant Cugat".

Cal recordar que l'aprovació d'aquest acord s'ha dut a terme com a contramoció d'una presentada pel PSC. L'original instava l'equip de govern a "abandonar l'ambigüitat" i a aixecar immediatament la suspensió aplicada contra les mesures cautelars per desbloquejar el tret de sortida a les obres. Una moció que, malgrat rebre el suport d'ERC, la CUP i els comuns, ha acabat sent reformatejada per Junts. 

 

"Punt d'inflexió"

En declaracions als mitjans de comunicació, el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró ha admès que el que ha ocorregut avui en el ple esdevé un "punt d'inflexió". "Nosaltres avui preferíem que no s'hagués votat", ha afirmat el juntaire lamentant que el PSC per qüestions de "rèdit polític i electoral" l'hagi decidit mantenir malgrat les reincidents peticions que fos retirada per evitar "trencar el consens".

"Si algú ens presenta una moció de forma unilateral, es comprendrà que nosaltres tenim el dret de presentar la nostra", ha afegit reconeixent que, amb aquesta aprovació, s'evidencia un canvi de l'escenari polític. En aquest sentit, s'ha d'assenyalar que Junts i ERC han trencat la disciplina de vot com a socis d'executiu, tot i que descarta que això pugui derivar en una futurible crisi de govern.

"L'actual ubicació ni és la més ràpida ni la més òptima", ha verbalitzat Puigneró malgrat l'oposició frontal de la comunitat educativa. "Hi ha qui creu que només hem d'anar de la mà de l'escola i nosaltres també volem parlar amb tothom i escoltar la veu de l'Associació de Veïns i les entitats ecologistes", ha afegit, destacant per primera vegada que el cost del projecte també tindrà un pes rellevant en la decisió definitiva. "A ningú se li escapa que no és el mateix una escola de 5 milions d'euros a una que en valgui 14", ha declarat recordant la complexa situació financera del consistori, tot i no tancar definitivament la porta.

Pel que fa a la veu dels republicans, el portaveu Bernat Picornell ha manifestat que cal treballar per trobar alternatives en cas que no es pugui acabar construint l'escola a la ubicació del bosc. Així, i sent conscients que durant el mandat anterior incidien en que no hi havia més alternatives d'emplaçament possibles, per primera vegada des d'ERC han reconegut que potser caldrà dissenyar un nou projecte educatiu perquè pugui encabir-se en un altre indret descartant l'actual.

 

Protesta de l'AFA i l'escola 

Durant el torn de l'Audiència Pública, més d'un centenar de pares, mares i infants de La Mirada han irromput al ple sota el crit "Volem una escola ja!". Tot plegat, proferint consignes de dimissió i retrets com ara "hipòcrites" o "ecofeixistes" que han dut l'alcalde a advertir en reiterades ocasions sobre una possible suspensió del ple.