Sant Cugat aprova «el pla més gran i ambiciós de la història de la ciutat» per fer front al coronavirus

La tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, ha detallat el paquet de més de 60 mesures

21 d'abril de 2020, 12:21
Actualitzat: 12:25h
L'Ajuntament de Sant Cugat dona llum verda a destinar més de set milions d'euros per pal·liar els efectes del coronavirus a la ciutat. Aquestes noves mesures econòmiques s'han aprovat en el primer ple telemàtic de la història del municipi en caràcter extraordinari i urgent sense comptar amb el consens de la resta de partits polítics del consistori en algunes de les modificiacions pressupostàries proposades. L'oposició lamenta que no se'ls hagi consultat, entregant-los directament un paquet de mesures "tancat".

L'aposta del govern té com a objectiu preservar la cohesió social i el teixit productiu de Sant Cugat, davant la crisi generada per la Covid-19. Un pla de contingència format per 60 mesures que pretén arribar a tots els sectors de la societat amb la voluntat que "ningú es quedi enrere per culpa del coronavirus", tal com va expressar la tinència d'alcaldia Pere Soler en la roda de premsa informativa del passat divendres 17 d'abril.

El ple ha donat el tret de sortida amb un minut de silenci en homenatge a totes les víctimes de la pandèmia de la ciutat. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha dedicat uns minuts per fer balanç de la situació actual al municipi, també ha volgut agrair la feina i l'esforç del personal dels serveis essencials, així com dels professionals del consistori que s'han hagut d'adaptar al teletreball i evitar així aturar l'activitat de l'Ajuntament. També s'ha fet una referència particular a Joan Fibla, cap de mercats i fires de l'administració local que va morir fa dues setmanes a causa de la pandèmia. 

Ingla ha manifestat que "Sant Cugat haurà d'aprendre a conviure amb el coronavirus" i, alhora, fer tot el possible per "recuperar les persones i l'activitat econòmica de la ciutat". En aquest sentit, l'alcaldessa ha defensat les mesures urgents preses durant els primers dies de la pandèmia per l'equip de govern de forma "ràpida i immediata" per fer front a la crisi sanitària i ha assegurat que l'Ajuntament dedicarà tots els recursos "que faci falta".
 

Imatge del primer ple telemàtic de l'Ajuntament de Sant Cugat Foto: Ajuntament de Sant Cugat


"El pla més gran i ambiciós de la història de la ciutat"

La tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, ha afirmat que l'equip de govern ha elaborat "el pla de contingència més gran i ambiciós de la història de la ciutat". Un paquet de mesures enfocat en matèria econòmica, serveis socials i municipals que, segons Soler, demostra la capacitat del tripartit de "treballar com a govern". Per aquest motiu, ha demanat a la resta de partits polítics "lleialtat institucional" per donar resposta a la demanda de treball unitari i evitar que es trenqui la cohesió social de la ciutat.

La resta de portaveus del govern local, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, i la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, també han desglossat la destinació d'algunes de les partides pressupostàries extraordinàries que s'implementaran sense arribar a formar part d'un pla tancat, sinó que seran de caràcter genèric per poder tenir la possibilitat de moure-les segons les necessitats que sorgeixin. 

Per la seva banda, el portaveu socialista també ha lamentat que finalment no s'arribés a produir l'actuació "ràpida i àgil" que hagués suposat la denegada actuació de la UME a les residències de gent gran de la ciutat per realitzar tasques de desinfecció a aquests equipaments de col·lectius vulnerables que, a última instància, "es va haver de sufragar des dels serveis municipals". 

JxSTC critica la "unilateralitat"

Carmela Fortuny ha explicat que, en aquests moments, "toca reaccionar" i ha assegurat a l'equip de govern que des del seu grup "no trobaran una actitud d'oposició, sinó de col·laboració". Malgrat tot, la portaveu de Junts per Sant Cugat avisa que no es pot combatre cap crisi de forma "unilateral" i reclama la generació d'espais de participació i de confiança. Fortuny assegura que JxSTC "vol sumar, però amb el necessari debat" i fa una crida a l'alcaldessa Mireia Ingla a endegar i posar en marxa un acord a la ciutat.

En aquest sentit, des del principal partit de l'oposició, a través de la campanya #SantCugatPlantaCara, proposen dues estratègies per fer front a la crisi del coronavirus: una a curt termini per "recuperar la ciutat" i l'altra enfocada a llarg termini per "enfortir-la". Per això, diu Fortuny, el grup municipal ha presentat més de 150 propostes presentades en diferents paquets de mesures perquè Sant Cugat "recuperi el pols i no deixi de bategar".

Des de JxSTC, també s'ha reclamat la necessitat de mobilitzar el superàvit del consistori del 2019 per destinar-lo a les mesures necessàries per pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària i lamenten que no hagin rebut resposta de les mesures enviades en les darreres setmanes per part de l'equip de govern.

Cs lamenta el paquet de mesures "tancat", però s'absté

El grup municipal de Cs ha lamentat que l'equip de govern no hagi consultat a l'oposició perl'elaboració d'aquest pla de contingència i directament se'ls posi sobre la taula un paquet de mesures "tancat". Malgrat tot, "responsables amb la situació actual", els taronges han anunciat la seva abstenció per no posar "pals a les rodes" a l'actuació del consistori.

Unes mesures però, que per exemple en matèria econòmica, consideren des d'una "crítica constructiva", errònies. "L'únic que s'aconseguirà és dessagnar el pacient per després reanimar-lo", ha expressat el regidor taronja Sergio Blázquez. Des de Cs, preferirien apostar per una política de reducció d'impostos que tindria, segons diuen, un "efecte massiu per a la ciutadania".

La "deslleialtat" causa malestar

Els retrets de "deslleialtat" per part de la tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, a la resta de partits polítics per demanar el vot favorable i donar el vistiplau a unes mesures "exemplars a nivell de país" han provocat malestar en JxSTC i Cs.

El regidor de JxCat, Carles Brugaroles, ha criticat que no se'ls hagi tingut en compte per elaborar el paquet de mesures presentat. Un paquet que en matèria econòmica ha titllat de "clarament insuficient", ja que no tindrà un "impacte real" i avisa que la situació pot esdevenir "desastrosa". Brugaroles diu que les inversions proposades són massa lentes i demana protegir les unitats econòmiques i l'ocupació de la ciutat, apostant perquè el consistori deixi de cobrar certs impostos i taxes per "mantenir tota la força econòmica" de Sant Cugat. 

Per la seva banda, el regidor taronja, Sergio Blázquez ha recordat que "la crítica constructiva mai és deslleialtat". I manifesta que des de Cs creuen que hi ha una altra forma d'exercitar algunes funcions, interposant altres prioritats. 

La tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha contestat d'"incomprensible" la negativa de JxSTC de votar a favor de la modificació pressupostària tenint en compte el seu discurs exposat i explica que: "no per ser insuficient, no vol dir que sigui necessari". "Si no podem recaptar, no podem fer una funció redistributiva de la riquesa", ha conclòs Gibert.
 

Sense afectacions al pressupost 2020 


En total doncs, el govern santcugatenc posarà a disposició de la crisi uns set milions i mig d'euros. Un fons que segons el mateix tinent d'alcaldia "no afecta al pressupost del 2020" -pendent d'aprovació inicial- però "sí que en canvia les prioritats". 

En el ple extraordinari s'ha aprovat les diferents partides destinades a la crisi. D'aquestes, 4,5 milions d'euros provenen del romanent de tresoreria del pressupost del 2019. 

També prové del mateix romanent 1,4 milions d'euros, que s'han aprovat per decret d'alcaldia. Uns diners, que en la seva globalitat, el govern tenia previst destinar a altres situacions però Soler ha defensat que el govern treballa amb un pressupost de mandat i no anual, pel que fa als projectes. 

Finalment, es deixaran de cobrar al voltant d'1,5 milions d'euros en matèria d'impostos. A més a més, es farà un fons de contingència en el pressupost del 2020 de 500.000 euros per fer front a possibles noves situacions sorgides de la crisi. Unes xifres que "són vives", ha remarcat Soler. 

Percentualment, el global de les partides queden repartides aproximadament d’aquesta manera: serveis socials (53,61%); promoció econòmica (21,27%); habitatge (13,9%); suport a serveis municipals (9,69%); i tecnologia (1,53%).