08
de juliol
de
2021, 17:22
Actualitzat:
17:22h
El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'ha mostrat "preocupat" per l'augment en l'endarreriment en la concessió de llicències d'obres arreu del país. El COAC considera que en aquest àmbit s'ha produït un "clar empitjorament" en els últims anys.
En aquest sentit, exposen que el temps d'espera entre la presentació de la llicència i la concessió oscil·la de mitjana al voltant dels 7,4 mesos; molt per sobre dels 5,6 mesos registrats el 2019. No obstant això, en el cas local de Sant Cugat del Vallès, el municipi vallesà encapçala el rànquing català amb un temps de gairebé 13 mesos de mitjana.
Aquesta situació ja ha provocat nombroses queixes entre el veïnat i el govern local va presentar unpla de xoc de dotze accions dividides en cinc eixos dels quals destaca la contractació de fins a 15 professionals més per posar al dia l'atorgament de llicències a la ciutat. El Pla marca un termini de dos anys, com a màxim, per fer que les resolucions arribin dins del període establert de dos mesos. Segons les últimes dades, aquests retards provocats per la falta de personal afecten a prop de 550 famílies.
El mateix Síndic de Greuges va denunciar que es tractava d'una situació "insostenible" per una ciutat com Sant Cugat on es fan moltes obres i construccions.
La degana del COAC, Assumpció Puig, adverteix que aquesta situació afecta el visat de projectes i implica un retard en l'inici de les obres, així com un desplaçament de les inversions fora del territori o altres sectors d'activitat.
El sector no es recupera
El COAC també avisa que el sector de l'edificació ha tancat el primer trimestre del 2021 amb 2.019.190 metres quadrats visats, un 1,5% menys respecte al mateix període de 2020 i una caiguda del 15% en comparació amb els sis primers mesos de 2019 -abans de l'arribada de la pandèmia-. Les demarcacions més afectades són Lleida (-13,7%)i Barcelona (-9,3%); un fet degut principalment per l'endarreriment en la concessió de llicències d'obra.