Sant Cugat presenta la Declaració d'Emergència Climàtica i apel·la la ciutadania a fer un front comú

La declaració, que ha estat consensuada per tots els partits polítics, es compromet a realitzar un Pla d'Acció centrat en cinc grans eixos

Sant Cugat presenta la Declaració d'Emergència Climàtica
Sant Cugat presenta la Declaració d'Emergència Climàtica | Sergi Baixas
Sergi Baixas
09 de desembre de 2019, 18:40
Actualitzat: 10 de desembre, 12:22h
Sant Cugat ha presentat aquesta tarda la seva Declaració d'Emergència Climàtica i es compromet a impulsar un Pla d'Acció per fer front a aquest repte global. El text que ha estat consensuat per totes les forces polítiques del consistori alerta de la situació crítica del nostre planeta i crida a la ciutadania, entitats, institucions i teixit empresarial a implicar-se.

La Declaració d'Emergència Climàtica, que es portarà a votació al proper ple municipal, reconeix "l'estat d'emergència climàtica" del món i la necessitat d'una "resposta mundial ràpida, urgent i des de tots nivells, des dels internacionals als locals". La declaració, per tant, proposa promoure acords locals i de país per tal de garantir "la continuïtat de la vida que habita aquest planeta".

L'acte de presentació, que ha estat presidit per l'alcaldessa Mireia Ingla, ha comptat amb la presència de la Comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó; la meteoròloga de TV3, Gemma Puig; el director de l'Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer; i diversos representants municipals i del teixit associatiu de la ciutat. Tant Puig com Herbolzheimer han fet dues ponències, la primera a través d'una perspectiva més tècnica en relació amb l'emergència climàtica i com ens pot afectar de cara al futur; i la segona, a través d'una vessant més social i humanista del cost climàtic per a la vida de les persones.

Els cinc grans eixos del Pla d'Acció:

La Declaració acorda impulsar urgentment un Pla d'Acció "centrat en impulsar la transició cultural col·lectiva envers la sostenibilitat" basat en els següents pilars i acompanyat d'una aposta per les accions de comunicació, sensibilització i educació ambiental. Aquests grans eixos d'actuació són: 

Transició energètica; canvi en el model de mobilitat; transició alimentària; residu zero; i infraestructura verda i biodiversitat. Aquest pla de xoc està sent elaborat amb l'ajuda de tècnics, científics i investigadors universitaris amb l'objectiu d'aprovar-lo a principis del 2020.

Els joves de Fridays for Future Sant Cugat ensenyen les pancartes Foto: Sergi Baixas


 


Els joves de Fridays For Future: "Volem un futur"

Al finalitzar l'acte amb la lectura de la declaració, una dotzena de joves de Fridays For Future Sant Cugat, han cridat la consigna "Volem un futur" mentre mostraven diverses pancartes a favor d'emprendre accions per aturar el canvi climàtic davant de tots els regidors dels diferents partits polítics presents. La reivindicació dels joves ha acabat entre l'aplaudiment dels assistents.

Taula d'Emergència Climàtica:

L'Ajuntament crearà a partir de gener la Taula d'Emergència Climàtica, un òrgan participatiu, propositiu que farà seguiment del Pla d'Acció promogut des del consistori. La ciutadania podrà sumar-se a la Taula a través del portal decidim.santcugat.cat.