«Un idiota per salvar la pàtria»

Crònica de la lectura a la fresca d"El bon soldat Svejk" a la plaça de l'Om de Sant Cugat

Publicat el 10 de juliol de 2022 a les 23:06
El bon soldat Svejk" ha iniciat a Sant Cugat, el cicle de Lectures a la Fresca, que es fa any rere any, i ja és la 18a edició. Cada estiu uns amants del teatre capitanejats per Dolors Vilarasau, pugen a l'escenari per fer-nos passar una bona estona en les nits d'estiu i, per reflexionar i entendre la vida i les seves circumstàncies, que és en definitiva el que pretén el teatre.

Enguany el tema central de les Lectures a la fresca, és la guerra. En uns temps convulsos com els que estem passant, amb unes seixanta guerres a tot el món i, la que més ens preocupa avui, perquè ens toca més de prop, la d'Ucraïna, és un bon moment per recordar i evocar la perversitat i la injustícia dels diferents conflictes armats i totes les seves víctimes.

D'aquesta manera "Les aventures del bon soldat Svejk", segons la novel·la de Jaroslav Hasek, en versió teatral de Monika Zgustova, ens endinsa d'una manera intel·ligent, en situacions, a vegades rocambolesques, generades pels estaments militar, judicial, sanitari, religiós i totes les situacions absurdes que comporta la guerra.

Entraré en les interpretacions més que en l'argument de l'obra, perquè si la voleu entendre en tota la seva dimensió i profunditat val més que us llegiu la novel·la de Hasek: Els actors estan esplèndids i li posen ganes. Hem d'entendre que és una lectura dramatitzada i que les actrius ..., dic "actrius" perquè són sis dones que fan els papers d'home, excepte un actor home, que fa de dona! (hàbil missatge de gèneres de la directora Dolors Vilarasau, sempre militant)... llegeixen amb un llibret a la mà i interpreten a la vegada, cosa que, en algun moment, fa minvar les possibilitats de ritme en les escenes. De tota manera l'esforç d'interpretació és lloable.
 

El tema central de les Lectures a la fresca 2022 és la guerra Foto: Albert Canajelo - Aj. de Sant Cugat


Tenim una Encarna Adelantado, degana de les actrius santcugatenques, o una Gisela Figueres fantàstiques, fent diferents papers: militar, inspector, jutge, taverner, malalts fent juguesques per deslliurar-se de la guerra, cosa que requereix uns canvis de registres gens fàcils. La Martina Vilarasau i la Marta Jener, també en diferents personatges, demostrant els seus dots interpretatius i, en particular, fent el duet de capellans beguts i histriònics. Amb la seva força interpretativa i amb un llenguatge groller, són capaces de fer que algú del públic surti cames ajudeu-me en el seu desacord religiós. La Marta Uxan, també fent diversos personatges amb un domini del llenguatge i de l'escena sens dubte excel·lent, i la Carme González com a soldat Svejk que, sembla que no faci res i fa molt, amb els seus dots d'actriu innegables, és capaç de posar-se en la pell d'un idiota intel·ligent i de transmetre el missatge de les situacions absurdes de la guerra i les seves conseqüències.

Una menció especial per Xavier Tor interpretant papers de dona que, si no fos que el tenim encasellat com a Manelic o Abat Biure, donaria molt bon recorregut com a transvestit!. Cal dir que al final de l'obra va rebre el reconeixement dels companys d'Amics de Pedra I Sang a la seva tasca i recorregut com a actor, atorgant-li el vitrall "Lectures a la Fresca" de la present edició. A l'acte van assistir-hi l'alcaldessa de la ciutat, Mireia Ingla i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, així com l'adaptadora Monika Zgustova.

Queda doncs felicitar tot l'elenc interpretatiu, direcció i vestuari, d'una obra difícil de posar en escena, però a la qual la directora Dolors Vilarasau ha sabut donar-li joc interpretatiu i escènic, quedant cobert l'objectiu proposat, que no és més que denunciar l'absurditat de les situacions que comporta les guerres, i la nostra malaurada condició humana.

Quedem doncs en la pròxima jornada de Lectures a la Fresca el dimecres dia 13 a la plaça de Magí Bartralot.