Sant Cugat donarà la benvinguda als vins novells catalans

Aquest dissabte, el Celler Modernista acollirà la festa del Vi Novell

Es podran tastar un total d'11 vins elaborats per 8 cellers diferents
Es podran tastar un total d'11 vins elaborats per 8 cellers diferents
S.B.
09 de novembre de 2023, 11:05
Actualitzat: 12:11h
Els principals trets que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. El primer tast de la collita que només s'embotella a l'inici de cada campanya i que s'enceta per Sant Martí, 11 de novembre. Per aquest motiu, i coincidint amb la data assenyalada, el Celler Modernista de Sant Cugat acollirà aquest dissabte la Festa del Vi Novell.

Serà una jornada que començarà a les 17.30 h de la tarda amb l’espinjolament de la bota, precedit del parlament del padrí del vi novell d’enguany -el xef amb estrella Michelin Artur Martínez-, i l'aixecament d'un castell per part dels Gausacs que penjaran la branca de pi tot simbolitzant l’arribada del vi novell.

A continuació, s'obrirà la mostra en la qual es podran tastar tots els vins novells d'aquest any: un total d'11 vins elaborats per 8 cellers diferents d'arreu del país.

L'entrada, que inclou el tast de tots els vins novells, té un preu de 15 euros i es pot comprar a través d'aquest enllaç. La festa s'ha organitzat conjuntament pels cellers elaboradors de novell i Vins Noè, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya a través de l’INCAVI.

Què és un vi novell?

El vi novell és el primer vi de l’anyada. Es tracta d’un vi encara més jove que els vins joves, perquè s’elabora molt ràpidament, s’embotella i es consumeix sense haver reposat, el que li dona una frescor i unes característiques molt especials. El novell és un vi de temporada, que es troba en el seu millor moment des del mes de novembre i fins a finals de l’hivern.

Enguany hi haurà menys vi novell de l’habitual com a conseqüència de la sequera. Els cellers que n’han elaborat són Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.