Els centres Grau-Garriga, Maristany i Aymat, protagonistes de la Setmana de l'Art de Catalunya

La tercera edició del certamen se celebrarà del 23 de novembre a l'1 de desembre

Imatge de la façana del centre Grau-Garriga
Imatge de la façana del centre Grau-Garriga | Wikicommons
Nació
15 de novembre de 2023, 13:53
La tercera edició de la Setmana de l'Art de Catalunya, que se celebrarà entre el 23 de novembre i l'1 de desembre, comptarà amb els centres Grau-Garriga, Maristany i la Casa Aymat de Sant Cugat com a protagonistes.

I és que apropar l'art al conjunt de la població és un dels principals objectius de l'esdeveniment que un any més aposta per disseminar les diferents propostes artístiques arreu del territori amb una seixantena d'activitats de la mà de mig centenar d'organitzacions culturals. Un projecte “plural i transversal” que pretén captar el públic habitual, però també aquell “que li agrada la cultura, però que no està tan acostumat a anar a museus i galeries”.

En aquest sentit, durant la presentació de l'edició d'enguany, els organitzadors han reivindicat el paper de les galeries que s'han de "vincular" a la dinàmica social. "S'ha d'acabar amb el fet que les galeries siguin un espai tancat i pràcticament privat, per ocupar més l’espai públic", ha exposat el president de Galeries d'Art de Catalunya, Benito Padilla.

Desgranant el programa


Entre el 23 de novembre i l’1 de desembre el programa d’enguany oferirà exposicions, rutes culturals (a peu i en bus), concerts, performances, diàlegs, presentacions, projeccions, trobades amb artistes, tallers i altres experiències. Diverses galeries d’art d’arreu de Catalunya han programat exposicions específiques en motiu de la Setmana de l’Art, proposant tendències i estils diversos, amb artistes que van de l’abstracte al figuratiu.

D’altra banda, una de les novetats destacades del 2023 és la proposta ‘Artistes convidats’, on nou galeries d’art han convidat a exposar a professionals de mitjana i llarga trajectòria sense cap compromís amb aquests espais. En aquesta línia, els artistes convidats són Artur Aguilar a la Galeria A|34, Anton Roca a la Galeria Anquin’s, Albert Macaya a la Galeria Antoni Pinyol, Ana de Martos a la Galeria Artur Ramon Art, Jordi Cerdà a la Galeria Espai Cavallers, Pere Belles a la Galeria Atelier, Jordi Tolosa a la Galeria Guntrian, Sílvia Japkin a la Galeria Rubén Torres i Víctor Pérez - Porro a la Galeria Villa del Arte.

Paral·lelament, i després del bon funcionament de l’any passat, la Setmana de l’Art ha optat per repetir ‘Visites inesperades’, un projecte on diferents museus programen exposicions en les quals conviden diferents artistes a exposar la seva obra en un diàleg entre estils i entorns, en alguns casos contraposats.

La comissaria de la proposta, Montse Frisach ha celebrat que aquesta vegada es pugui comptar amb quatre exposicions – “el doble que l’any passat – que se celebren simultàniament al Museu Can Framis de la Fundació Privada Antoni Vila Casas a Barcelona, al Museu de Maricel de Sitges, al Museu de Lleida i al Museu d’Art Modern de Tarragona.

Les 22 obres seleccionades provenen de les rebotigues i magatzems de galeries i moltes són desconegudes per al públic, així mostren la diversitat d’estils de la quarantena de galeries associades al GAC. L’itinerari de les quatre exposicions inclou obres que van des de finals del segle XIX fins l’actualitat i suposa una trobada entre artistes de generacions diverses, però des d’una mirada contemporània.

Rutes i visites guiades

Un total de 16 visites guiades integren la Setmana de l’Art, orientades a apropar els continguts i situar-los en el seu context. Hi ha visites guiades per museus (Disseny Hub de Barcelona, Museu d’Art de Girona, Museu Raset d’art contemporani de Cervià, Museu del Càntir d’Argentona), fundacions (Suñol, Sorigué de Lleida, Mas Miró de Mont-roig del Camp), centres d’art (Casa Vicens de Barcelona, Arte-Contemporary de la Ràpita, Castell de Vila-seca, Centre Grau-Garriga de Sant Cugat, La Vinya dels Artistes de la Pobla de Cèrvoles, la Sala de Vilanova) i galeries d’art (Artur Ramon, Sala Dalmau o Canals, entre d’altres).

Pel que fa a les rutes, hi haurà dos formats: una a peu i una altra en bus. Les dues a peu són per Lleida i Sant Cugat, mentre que les de l’Art Bus són dues a Barcelona, Reus i Sitges. El programa també presenta propostes com un taller creatiu de dibuix per la Casa Vicens, un altre d’introducció a l’street art a la galeria Espai Cavallers de Lleida, un sobre el color a la Galeria Antoni Pinyol de Reus i un sobre motlles al Centre d’Art Maristany de Sant Cugat.

És el cas dels concerts, s’ha programat un recital del duo Sinèrgies, amb exposició de Joan B. Domènech i tast de vins al Mas Blanch i Jove - La vinya dels artistes, i un de Maria Pascual i Miguel Gistau a la Galeria Jordi Pascual. També hi haurà una representació d’Other Trash: Stop Theatre a la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures.

Finalment, en quant a les trobades amb artistes seran a les mateixes galeries, així com als seus estudis o amb els artistes residents a la Casa Aymat.