El president de Valldoreix Josep Puig intentarà apujar-se el sou després que l'oposició li baixés

La moció ha de comptar amb un polèmic suport de Cs perquè prosperi

El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig
El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig | Junts per Valldoreix
14 de juliol de 2021, 15:25
Actualitzat: 15 de juliol, 17:10h

El president Josep Puig ha començat el ple ordinari anunciant que retirava el punt 15 de l'ordre del dia, relacionat amb l'increment de la seva dedicació i, per tant, del seu sou


Cop de puny sobre la taula del president Josep Puig. L'equip de govern ha presentat un polèmic punt per l'ordre del dia del proper ple de la Junta de Veïns de Valldoreix que pretén tombar la moció de l'oposició presentada el setembre passat en la qual forçava al president a rebaixar la seva dedicació al 75% i per tant el seu sou amb efecte immediat.

La moció proposa "deixar sense efecte" l'acord de la Junta de Veïns de fa un any i recuperar una dedicació parcial del 90% per l'exercici de 31,5 hores setmanals. Per fer-ho, s'acull a un informe de l'ACM (Associació Catalana de Municipis) i al reglament de la llei de les bases de règim local on s'indica que els membres de les corporacions locals tenen dret a percebre retribucions per l’exercici del seu càrrec quan el desenvolupin en règim de dedicació exclusiva o bé en règim de dedicació parcial, amb els límits que es fixin en les lleis de pressupostos generals de l'Estat. De la mateixa forma, també busca acollir-se al règim d'indemnitzacions durant aquests darrers mesos per l'assistència a òrgans col·legiats, retribucions i dedicacions als membres de l'equip de govern.

Presentada d'urgència amb els vots en bloc de l'oposició farà un any, es va presentar amb motiu de l'informe jurídic de la Diputació de Barcelona que exposava que no veia "incompatibilitat" amb la dedicació exclusiva o parcial del president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix amb la seva condició, alhora, d'administrador de l'empresa Josep Puig S.L. Tot i això, sí que indicava, en caràcter no vinculant, que "seria necessari" que Puig escollís modificar la seva dedicació per "adequar-la a la realitat".

L'informe assenyalava que una dedicació del 90% "en cap cas podria ser considerada com a parcial, sinó com a exclusiva" i que havia d'escollir entre les dedicacions previstes a la normativa del 25%, 50% o 75% i recalcular la nova retribució que hauria de percebre dins dels límits retributius legalment establerts. Amb aquest document a la mà, l'oposició va recondicionar gràcies a la seva majoria absoluta la retribució salarial de Puig que, a partir d'aleshores, baixava de 39.339 euros bruts anuals a 32.555,41 euros bruts anuals. En el seu moment, Puig ja va criticar que l'origen d'aquesta moció era un moviment contra la seva persona i va assegurar que "s'estava cometent un error". 

Davant de tot plegat però, hi ha gat amagat. Les formacions d'esquerres de l'oposició (ERC-PSC- CUP) fa pocs dies van fer una roda de premsa convidant al president Puig a dimitir, consolidant-se així dos clars blocs: els quatre vocals de l'equip de govern de Junts i els quatre dels demandants de la renúncia. En falta un, i aquest esdevindrà clau. El vocal de Cs, José Miguel García, decantarà la balança sobre si prospera o no la pujada de sou del president Puig en una votació en la qual no caldria ni el seu vot favorable, una abstenció seria suficient.

Un regal dels taronges que no tindria massa sentit, ja que ells mateixos fa 10 mesos van estar d'acord amb baixar-li la retribució i, ara, un canvi de paradigma seria sorprenent. Però encara ho seria més que l'equip de govern hagués presentat una moció d'aquestes característiques sense garantir que tirés endavant. El vocal de Cs, no s'ha volgut posar en contacte amb NacióSantCugat, però igualment, demà, sortirem de dubtes.