12
de juliol
de
2021, 18:55
Actualitzat:
19:44h
L'olla estava bullint des de feia setmanes, però finalment el passat divendres es va servir el plat. I no fred, congelat. L'oposició de la Junta de Veïns de Valldoreix (ERC-MES, PSC i CUP) -amb l'excepció del vocal de Cs- va carregar durament contra el govern i van exigir la dimissió del president Josep Puig (Junts per Valldoreix); l'única carta que poden jugar, ja que la normativa de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) no permeten plantejar mocions de censura contra la figura del president.
En una roda de premsa conjunta, aquestes formacions valldoreixenques van acusar Puig de la "degradació política" de Valldoreix i de ser el culpable d'un govern "irresponsable i ineficient" que promou la "desafecció" dels vilatans. Asseguren estar tips de la deriva dels darrers mesos i d'haver fet tot el possible per canviar aquesta dinàmica des d'una "oposició constructiva per arribar a acords".
Ja durant l'últim ple ordinari del mes de juny, aprofitant el balanç de mig mandat, l'ambient es va escalfar i va arribar a un "punt d'inflexió" en un polèmic episodi on es va reiterar a Puig que "fes un pas al costat". "Això és la desafecció política. Per què serveix la política, les institucions, o l'EMD si s'aproven mocions però després no s'apliquen?", van retreure des de les bancades de l'oposició davant el vot en contra de Junts per Valldoreix en una moció que reclamava al govern local complir amb tots els acords aprovats (118) de la legislatura que no s'han arribat a posar en marxa o que resten en punt mort. El president va defensar que la moció era una "provocació completament fora de lloc" i amb un text ple d'imprecisions i atesos falsos.
Un paper més contundent
"Votar en contra d'aquesta moció és l'acte de major honestedat que ha fet aquest govern que aprova mocions i després no fa res per tirar-les endavant. Per aquest motiu, considerem que la via de l'oposició constructiva està esgotada", ha remarcat el portaveu i vocal d'ERC-MES, Lluc Cahís, en declaracions a NacióSantCugat. "A partir d'ara deixarem de perseguir el govern i emprendrem un paper més contundent i bel·ligerant en la denúncia activa per la manca d'actitud i aptitud del president Puig que s'estén al govern sencer i que deixa l'administració de l'EMD com un obstacle", apunta Cahís.
En la mateixa línia s'expressa a aquest mitjà la portaveu i vocal del PSC, Susanna Casta, que confessa estar "molt cansada i decebuda". "Creiem que el govern, en no tenir majoria absoluta, buscaria treballar amb l'oposició per arribar a acords; però no ha estat així", lamenta. La socialista però, llença un salvavides a la resta de membres del govern qui, diu, s'estan veient arrossegats per la mala gestió i actitud de Puig. "Vam pensar que el correctiu de la baixada de sou serviria per alguna cosa; però no ha fet res més que agreujar la situació", explica destacant la manca de "responsabilitat" del president. A partir d'ara, exposa, serà "més dura" i "desconfiada". La mateixa tinència d'alcaldia de Presidència de Sant Cugat, Pere Soler, ha apuntat que l'EMD "pateix una paràlisi des de fa anys" i que cal la destitució del president i donar "un aire nou" a la governabilitat de la Vila.
És inadmissible que la presidència de l’EMD de Valldoreix pateixi una paràlisi des de fa anys, cal la destitució del president i donar un aire nou a la governabilitat de la Vila. @juntsxstc i juntsxvalldoreix no poden seguir donant cobertura @ssussannacbhttps://t.co/BENrLNTgNe
— Pere Soler Artalejo / S❤️M Sant Cugat (@SolerPere) July 10, 2021
Desmantellar l'EMD
Per la seva banda, el cupaire Ferran Margineda va un pas més enllà i també aposta pel desmantellament de l'estructura política de l'administració local per deixar-hi només una de tècnica. Això sí, potenciant i recuperant la participació ciutadana del Consell de la Vila que no es reuneix des del 2015. Margineda considera que l'actual govern "incompleix sistemàticament" les mocions aprovades (avinguda Baixador, Colònia de Montserrat, planejaments de centralitat...) i avisa que a partir d'ara emprendrà un rol més "fiscalitzador". Retreu que Junts (tant la secció local com nacional) és connivent d'aquesta "mala praxi" que fa Puig sota les seves sigles, i per tant, responsable.
El vot de Cs, decisiu
Sigui com sigui, l'aritmètica política és tossuda i mentre que hi ha dos blocs consolidats -quatre vocals de Junts per Valldoreix- i quatre diputats d'ERC, PSC i CUP; en queda un que decantarà la balança. Aquest és el vot del nou diputat de Cs, José Miguel García -que va ser nomenat el passat ple en substitució d'Anna Cano-.
En un escrit enviat a NacióSantCugat, la formació explica que no se suma a la petició de dimissió del president malgrat reconèixer que el govern local no està "afrontant la política local amb el compromís que es requereix i s'espera". Tot i això, al·leguen que Puig ha estat escollit democràticament pels valldoreixencs i aposta per exercir una "oposició lleial" en una línia de respecte a la voluntat veïnal.
"Des de Cs seguirem fent una oposició ferma, fiscalitzant la tasca de l'equip de govern, però buscant la deliberació i la no imposició amb l'objectiu que l'EMD governi per a tots". Així doncs, queda clar que el vot taronja serà essencial i el que acabi decidint el futur de la política valldoreixenca bastint o amenaçant l'hegemonia convergent a la Vila.