Presentació oficial del nou premi literari d'assaig jove «Pensar més​»

Un homenatge al vessant intel·lectual del poeta Gabriel Ferrater que busca promoure el pensament crític entre el jovent

Imatge de la roda de premsa de la presentació de Pensar més
Imatge de la roda de premsa de la presentació de Pensar més | Localpres
04 de novembre del 2021

"Aquest premi és un homenatge merescut a la figura de Ferrater". Aquest dimecres, l'Ajuntament de Sant Cugat, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Associació Gabriel Ferrater han presentat i convocat el 1r premi d'assaig jove "Pensar més". Un certamen que neix amb la intenció de promoure l'escriptura i el pensament crític entre el jovent del territori.

Aquest premi estarà obert a qualsevol "branca del saber" -temàtica- sempre que sigui tractada amb voluntat reflexiva, rigor i caràcter divulgatiu tot seguint l'esperit creatiu del poeta santcugatenc. Les obres, que han de ser originals i inèdites, es poden presentar des d'avui mateix fins al 27 d'abril de 2022. Els candidats han de tenir un màxim de 35 anys i el guanyador rebrà un premi econòmic de 6.000 euros a més de la publicació i difusió de la seva obra per part de la UAB. 

"Sempre s'ha donat molt a conèixer l'obra i figura de Ferrater com a poeta; però a partir d'ara també es reivindicarà la seva memòria com a intel·lectual i assagista", ha assenyalat Joan Tres, fundador i president de l'Associació Gabriel Ferrater. 

Per la seva banda, el rector de la UAB, Francisco Javier Lafuente, ha celebrat la posada en marxa d'aquest tipus d'iniciatives que sorgeixen del món local i que permeten "teixir aliances entre administracions i entitats en favor de l'accés del coneixement que enforteix la dimensió cultural de la societat". 

Finalment, l'alcaldessa Mireia Ingla ha remarcat l'orgull de Sant Cugat perquè la ciutat aculli aquest premi, municipi d'adopció de Ferrater. "El seu llegat pot cobrar més vida que mai en aquest context de pandèmia que ha reforçat la importància dels moments d’introspecció, de llegir, de pensar i reflexionar, d’aprendre per nosaltres mateixos en un món que cada vegada va més accelerat", ha exposat la republicana.

El jurat estarà format per diverses personalitats de prestigi per la seva aportació acadèmica com intel·lectual com ara Salvador Cardús, Marina Garcés, David Jou, Jordi Julià i Marta Pessarrodona. Pots consultar les bases del concurs, aquí.

Cal recordar que el 2022 serà l'any Ferrater, celebrant-se el 50è aniversari de la seva mort.