La mil·lenària ermita de Sant Pere de Romaní de Collserola, comprada per 35.000 euros

L'Ajuntament de Molins de Rei adquirirà el conjunt històric declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

L'ermita de Sant Pere de Romaní, datada del segle X
L'ermita de Sant Pere de Romaní, datada del segle X | Wikicommons
Redacció
19 de gener del 2023
Actualitzat el 20 de gener a les 11:11h

L'Ajuntament de Molins de Rei comprarà la mil·lenària ermita de Sant Pere de Romaní per 35.000 euros. El conjunt històric, ubicat enmig de la Serra de Collserola i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), passarà a mans del consistori del Baix Llobregat després d'arribar aquest dimecres a un acord amb les dues propietàries de la finca posant fi a 12 anys de negociacions. La compra inclou l'ermita, la torre guaita i una parcel·la d'uns 11.000 m2. 

El regidor de Patrimoni, Miguel Zaragoza, ha celebrat la seva adquisició com a "icona" de la ciutat i ha garantit que durant els propers mesos treballaran per rehabilitar l'espai i crear-hi un centre d'interpretació de l'art romànic. Construïda durant el segle X, ja es té constància de la seva existència des de l'any 1001, formant part dels béns immobles de la parròquia de Santa Creu d'Olorda

Fins ara, l'administració local assumia les despeses de manteniment malgrat que l'espai fos de propietat privada. Amb la compra, "s'endreça" aquesta situació i d'ara endavant es garantirà la preservació directa del patrimoni local. 

En aquesta línia, l'Ajuntament estudiarà amb el Consorci del Parc Natural i la Generalitat la viabilitat d'instal·lar una tanca que protegeixi el recinte tenint en compte que, durant els darrers anys, l'ermita i la torre guaita han patit diversos atacs vandàlics. "És importantíssim cuidar els pocs elements històrics que ens queden", ha destacat Zaragoza. 

Un cop tancat l’acord de compravenda, el govern de Molins de Rei confia que la signatura es pugui materialitzar en un termini màxim de dos mesos.