La tasca de Càritas a Sant Cugat, en risc per la caiguda d'ajudes directes de la UE

Durant l'any 2022, l'entitat ha atès prop de 700 llars i més de 1.300 persones en risc de vulnerabilitat

Imatge de la roda de premsa del balanç 2022 de Càritas Sant Cugat
Imatge de la roda de premsa del balanç 2022 de Càritas Sant Cugat | Sergi Baixas
07 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:35h

685 i 1.327. Aquests números són la quantitat de llars i persones ateses aquest 2022 a través dels diferents projectes i serveis oferts per Càritas Sant Cugat. Una bateria d'accions solidàries vertebrades en l'ajuda immediata de productes bàsics i en iniciatives formatives per ajudar als més vulnerables del municipi a sortir de la pobresa. 

Una tasca cabdal que, a dia d'avui, es veu amenaçada per la caiguda gradual dels aliments distribuïts a través de la Unió Europea (UE) que han passat dels 65.580 kg rebuts l'any 2019 als 43.900 kg d'enguany. Tanmateix, pel que queda de curs només està prevista una remesa de 10.000 kg que desapareixerà completament de cara al 2024. Davant d'aquesta situació, que s'emmarca en un incert replantejament de la distribució de les ajudes per part de l'administració supraestatal a través de targetes moneder, el cap de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Emili Marlès, ha mostrat la seva preocupació per l'impacte que això suposarà a l'estoc de productes del rebost i pel previst xoc econòmic per tal de garantir un servei que actualment abasteix a prop d'un miler de persones en risc de vulnerabilitat cada quinze dies.

Per aquest motiu, i amb la voluntat de no haver de deixar a ningú desatès o veure's obligat a reduir els lots a les famílies més necessitades, Marlès ha implorat l'empara de l'Ajuntament i de la ciutadania per pal·liar aquesta sobrevinguda davallada que coincideix amb un augment de peticions d'ajuda en els darrers mesos per culpa de la inflació. "Aquest és un problema de tots", ha remarcat apel·lant a la responsabilitat compartida amb el consistori a l'hora d'atendre al veïnat més desvalgut.

Així, a banda de sol·licitar un increment del conveni econòmic al futur alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès -present a la roda de premsa de balanç-, també ha instat a la població a reactivar la campanya solidària i de sensibilització 800x10 per obtenir fons estables i poder garantir l'ajuda alimentària. 

Altres serveis

Un dels projectes estrella de Càritas a Sant Cugat són els anomenats "pis d'homes" i "pis de dones": una iniciativa liderada per una quinzena de matrimonis de la Parròquia que permeten als inquilins en risc d'exclusió social garantir una estabilitat a nivell d'un habitatge digne, potenciar la responsabilitat de cada beneficiari i afavorir una millora econòmica perquè puguin tenir un espai de tranquil·litat on pensar i treballar en la superació de la seva situació cap a una autonomia personal i social

Tanmateix, en relació amb altres serveis oferts, al menjador social del carrer Orient també s'han repartit més de 4.000 àpats; i prop d'una cinquantena de persones han utilitzat el servei de dutxes i bugaderia. A més a més, pel programa d'inserció laboral de Càritas hi han passat 200 persones i més d'un centenar pels diversos cursos formatius i serveis d'assessorament que s'ofereixen de manera gratuïta.
 

Quin és el perfil dels atesos?


Prop d'un terç (402) de les persones ateses per Càritas aquest 2022 ho van fer per primera vegada. D'altra banda, pel que fa a la situació familiar del conjunt dels atesos destaca l'augment d'atencions a persones soles (que representen un 46% del total) mentre que les famílies amb fills han passat del 26% al 21%. 

Pel que fa als grups d'edat, un 26% dels atesos són menors d'edat; el nombre d'adults és un 68% i els majors de 65 anys en són un 6%. Tot plegat, en una radiografia habitacional que empitjora amb cada vegada més veïns que viuen en condicions d'infrahabitatge; i amb un de cada tres atesos en situació irregular.
 

Els números de la parròquia


En relació amb l'exercici 2022 de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià; el 63% dels ingressos s'han destinat a Càritas (776.000 euros); el 15% a despeses del Monestir (180.000 euros); el 13% a accions solidàries (160.000 euros); i un 9% excepcional a obres i reparacions -com la de l'orgue- (117.000 euros).