Joel Colomer i Miquel Àngel Fumanal s’han encarregat dels textos i del disseny i la selecció de les fotos és tasca dels grans Robert Ramos i Pere Virgili, fotoperiodistes de llarga trajectòria, sang calenta i intens batec de la professió que tant estimen. Han regirat arxius, han trucat a companys de feina, han bussejat pels seus milers de negatius per a trobar les quasi seixanta imatges que formen la mostra. Totes les fotos exposades són en blanc i negre i van ser disparades en sistema analògic, són fruit –segons el Robert i el Pere expliquen- de la inquietud i la tafaneria del fotoperiodista, aquest ésser sempre amatent al devenir de l’actualitat però a qui li apassiona perdre’s pels marges de la realitat.
Conservar la memòria gràfica de Barcelona és una labor preciosa, consubstancial a la personalitat dels fotògrafs, que posseeixen arxius de valor incalculable, preciós. Reivindicar-ho és sempre una bona idea, sempre va a favor de la cultura, del periodisme, d’aquesta capacitat per a retratar porcions de vida, trossos d’història que val la pena retenir a la memòria perquè quan ens hi retrobem ens sigui possible recordar-los amb la màxima lucidesa. És apassionant conèixer la història de Barcelona a través dels ulls d’aquells que l’han fotografiat. A mi, com a mínim, m’apassiona. I suposo que a qualsevol amb un mínim de sensibilitat i curiositat, també.
Al Born tot s’hi ha viscut sempre intensament. A l’exposició hi podem veure fotos de Pérez de Rozas, Brangulí, Xefo Guasch, Guillermina Puig, Anna Turbau, Pepe Encinas, Albert Olivé, Ferran Sendra, Marcel·lí Sáenz, Miquel Anglarill, Cristina Calderer... i dels dos comissaris també, esclar. Hi veiem el mític muntatge de Don Juan Tenorio, on hi sortia Pau Riba i on Mario Gas dirigia i escenes del film Alicia en la España de las maravillas, estranya i estimulant obra de Jordi Feliu amb Mireia Ros de protagonista. També ens trobem amb l’activisme de l’Ateneu Popular del Born, amb Gato Pérez cantant en un míting del PSC i amb Fraga bramant en un d’Aliaza Popular. Amb Andreu Alfaro passejant entre les seves escultures, amb la Maña remenant les plomes en un envelat improvisat i amb Marisol en plena trobada del Partit Comunista. També descobrim que hi va actuar Nina Simone i que el Doctor Soler va sentar càtedra d’humor i d’estripada. Montserrat Caballé hi va cantar i unes models van mostrar-hi les corbes, Jordi Pujol va exhortar els seus acòlits i el Cobi hi va donar les primeres passes quan encara faltaven uns anys perquè el pebeter esclatés en flames.
M’encanta la foto del Xefo Guasch amb un escombriaire que neteja i m’apassiona la del Pepe Encinas on hi veiem el vell quiosc La Verdad, on s’hi servien “comidas” quan encara era un mercat de cols, patates, costelles i aviram. El Saló del Còmic i la Fira del Disc hi van donar els primers passos, encara ranquejants però enèrgics. Quina barbaritat de coses hi han passat! Que bonic retrobar-s’hi o descobrir-les!
El Born, ja sabeu, aquell lloc on fa uns mesos a algú se li va acudir fer-hi una exposició per a fer memòria sobre la impunitat dels símbols franquistes i uns quants es van posar més estupendos del compte. Molts van fer el ridícul i hi va haver una política que va afirmar que allà s’hi feia exaltació del franquisme. A hores d’ara encara no tinc notícia que hagi dimitit. Van posar una estàtua eqüestre de Franco a l’entrada, i alguns s’ho van prendre molt malament. Li van clavar pals i puntades, li van tirar ous i pintura. Un happening urbà que va tenir la seva gràcia, un exercici pop que ben mirat tenia tot el sentit del món i que entroncava amb els records de lluites veïnals, lluites sordes i ensordides, amb anys en què la llibertat estava proscrita.
Aquests anys, aquests records, aquests temps de nervi i de cultura, de teatre, de cine, d’art, de suor, de ciutat viva i palpitant, apareixen a les fotos que avui hi estan exposades. Aneu-hi, aprendreu coses boniques i potser us emocioneu. Veureu que les fotos estan injectades de vida.

Manifestació per reclamar el Born com a espai cívic. Una de les imatges de l'exposició «El Born reivindicat» Foto: Brangulí Fotògrafs (AFB)/ACN