Itàlia té una gastronomia privilegiada. La seva ubicació al sud d'Europa i prop del Mediterrani ofereix uns ingredients únics. A més, és un país mundialment conegut per la seva pasta i la seva pizza. De fet, aquests ingredients també són compartits pels altres països mediterranis com Espanya o Grècia. De totes maneres, cada país té receptes i tradicions pròpies. A Itàlia n'hi ha una de curiosa, que també es fa a Espanya, però que allà té un nom i un significat especial, l'anomenada 'Fare la scarpetta'.
Una de les tradicions italianes és 'Fare la scarpetta', traduïda literalment com "fer la sabateta". Aquesta expressió descriu l'acció de netejar un plat amb un tros de pa i deixar-lo pràcticament net. Amb el pa, es recull tota la salsa que acompanya el plat principal. A Itàlia això es veu com un afalac al xef, ja que és una manera de demostrar que t'ha agradat tant el plat que te l'acabes tot.
Encara que no està massa clar d'on ve aquesta tradició, es creu que prové de la vida campestre italiana. El pa és un aliment bàsic que ha acompanyat els plats de la dieta mediterrània durant molt de temps. Qui té menjar té un privilegi, per tant, no es vol desaprofitar res. El pa, a causa de la seva esponjositat, és un producte perfecte perquè s'absorbeixi la salsa del plat.