Carnaval de Barcelona 2024: dates, rues i programa d'activitats

Consulta aquí tots els detalls d'una de les festes més divertides i amb més participació de l'any a la capital catalana, que tindrà lloc del 8 al 14 de febrer

Imatge d'arxiu del Carnaval 2023
Imatge d'arxiu del Carnaval 2023 | Laia Solanellas
Nació
24 de gener de 2024, 18:25
Actualitzat: 26 de gener, 17:33h
És la festa preferida de moltes persones. Sí, el Carnaval 2024 ja està a punt d'arribar! Una de les tradicions més divertides se celebrarà a Barcelona i arreu del país ben aviat. És el nostre particular imperi romà i és que hi ha qui diu que el seu origen es remunta a milers d'anys enrere, a les fetes Saturnals. Sigui com sigui, si alguna cosa distingeix el Carnestoltes de la capital catalana és la gran participació que sempre l'acompanya.

Als barcelonins i barcelonines els encanta implicar-se en aquesta festa i amb la generosa quantitat d'activitats i rues que s'organitzen al seu voltant. Així que si no vols perdre't cap detall del programa d'enguany, continua llegint. Aquí t'informarem de tots els detalls de la setmana més extravagant i divertida de l'any.
 

Dates del Carnaval de Barcelona 2024

Segur que ja t'estàs preguntant en quin dia cau el Carnestoltes d'aquest 2024. Doncs bé, del 8 al 14 de febrer torna la festa i la disbauxa. No pateixis perquè procedim a explicar-te les dates més importants. El tret de sortida es donarà el dijous dia 8, també conegut com a Dijous Gras -l'últim abans de l'inici de la Quaresma–, però la celebració no acabarà fins al 14 de febrer, el famós Dimecres de Cendra, dia en què, també, s'enterra la sardina.


 

Rues del Carnaval de Barcelona: horari i recorregut

Després del Dijous Gras i del divendres de Carnaval, arriba dissabte, el dia gran en què les rues seran les grans protagonistes d'aquest embull que és el Carnestoltes. És una jornada molt esperada tant per a associacions veïnals, com per a escoles i grups de cultura popular de molts barris de la ciutat, que protagonitzaran les seves pròpies desfilades. I tot i que encara falten detalls per conèixer-se, ja sabem que sí que organitzaran activitats els districtes del Clot i del Camp de l’Arpa, així com Sant Andreu o L’Eixample. A continuació, trobaràs una llista amb la informació de les activitats a cada barri:

  • Rua de Carnestoltes de Sarrià: la desfilada començarà a les 17:00 de la tarda. Després, hi haurà música a càrrec de La Social Disfunktion.
  • Rua de Carnestoltes de Sants, Hostafrancs i la Bordeta: donarà el tret de sortida al carrer de Sants i s'estendrà des de Badal fins a Béjar. La desfilada, muntada pel Centre Cívic Cotxeres de Sants, serà des de les 17:00 de la tarda i s'allargarà fins a les 20:00 del vespre.
  • Rua de Carnestoltes a Gràcia: la desfilada tindrà lloc a les 18:00 de la tarda als Jardinets de Gràcia i conclourà a la plaça de la Vila amb la lectura d'un escrit del rei Carnestoltes. Després, hi haurà una "guerra" de confeti i es farà un lliurament de premis. Aquella mateixa tarda hi haurà altres activitats programades a la zona, com ara el tast de botifarra d’ou i cava, una Jam Session i un concurs de disfresses amb posterior xocolatada.
  • Rua de Carnestoltes la Sagrera: començarà a les 16:45 de la tarda des dels Jardins d’Elx amb Filipines i aquí també hi haurà xocolatada. A més a més,  la Comissió de festes ha organitzat un espectacle d'animació infantil i després, un sopar popular amb ball.
  • Rua de Carnestoltes del Clot i el Camp de l’Arpa: aquesta desfilada iniciarà el seu recorregut a les 16:30 de la tarda. Les comparses es concentraran al passeig de Maragall, entre el carrer de Freser i la d'Indústria. Des d'aquest punt, recorreran els carrers de Rogent, la Sèquia Comtal, la plaça del Mercat del Clot i el carrer del Cabanyal. La processó conclourà al fossat del Parc del Clot, on hi haurà un espai per fer fotos.
  • Rua de Carnestoltes de Sant Andreu: a diferència de la resta, aquesta tindrà lloc el matí del diumenge 11 de febrer. Tot i que el recorregut i l'horari encara s'han de confirmar, ja se sap la temàtica de les disfresses d'enguany, que seran elements de la natura.
  • Rua de Carnestoltes de Nou Barris: la central se celebrarà a partir de les 19:00 del vespre des de la Via Júlia cap a la plaça d’Àngel Pestanya. A partir de les 21:00 de la nit es farà el lliurament de premis i a les 23:00 hi haurà una gran festa de Carnestoltes a l'Ateneu Popular 9 Barris.
  • Rua de Carnestoltes de Sant Antoni: començarà a les 17:00 de la tarda des del Centre Cívic Cotxeres Borrell i continuarà pels carrers de Viladomat i Parlament, la ronda de Sant Pau i Tamarit. Quan acabi, hi haurà animació per Toca’l 2 i els Diables de St. Antoni, a banda d'una xocolatada popular.
   

Programa d'activitats del Carnaval de Barcelona

Rues a banda, això és tot el que no et pots perdre del programa del Carnaval 2024 a Barcelona, des de l'acte central fins a les activitats festives més destacades als barris i centres cívics:
 

Dijous Gras

Dijous es rebrà la Reina Belluga i el seu seguici de set ambaixadores representants de les set viles històriques de la ciutat a les 18:00 de la tarda a la plaça Reial. Des d'aquí, faran una cercavila fins a les portes del Palau de la Virreina. La desfilada acabarà amb la Taronjada a les 18:45, un acte que va començar per primer cop -almenys, des que es tenen registres- el 1333, quan el Consell de Cent va prohibir el llançament de taronges. Ara, però, la tradició ha canviat i el que es fa és una batalla de confeti taronja que, enguany, acabarà amb un gran castell de focs. 

Recorda, però, que el Dijous Gras, botifarra menjaràs. Per això, els mercats i centres cívics de la capital catalana s'ompliran de concursos i degustacions de coques, truites i botifarres de tota mena. Passa-t'hi! Cal menjar de tot abans de la Quaresma, que tradicionalment era període d’abstinència.
 

Diumenge 11

Sens dubte, l'activitat més destacada del diumenge de Carnestoltes l'organitza el Born CCM. El carnaval barceloní va ser, durant molt temps, un dels més coneguts arreu d'Europa. La ciutat del 1700 estava plena de desobediència i oci, on en un de cada tres dies se celebrava una festa. D'entre totes, però, el Carnaval era la més famosa, amb màscares, danses i pirotècnica pel carrer. Ara, una de les entitats més famoses de la capital catalana organitza una festa com les d'aquella època. Ho farà, a més a més, per a pràcticament tot el públic i de manera gratuïta: hi poden participar persones de més de tres anys de 12:00 a 14:00 del migdia.
 

Dimecres de Cendra

El punt final a la festa el posarem el Dimecres de Cendra, un dia trist. Els barcelonins i barcelonines acomiadaran els Reis del Carnestoltes amb el tradicional Enterrament de la Sardina en àpats comunitaris diversos, així com amb rues mortuòries organitzades, de nou, per associacions i entitats dels diferents districtes. La gresca i la rauxa s’acomiadaran, això sí, per la porta gran per iniciar la Quaresma, una època de sacrificis on ja no hi ha lloc per al desenfrenament carnavalesc.