Catalunya es consolida a la guia Michelin amb nou noves estrelles

Els cinc restaurants catalans que l'any passat van aconseguir tres estrelles es mantenen en la màxima categoria

Foto de família dels nous establiments amb una estrella Michelin
Foto de família dels nous establiments amb una estrella Michelin | @GuiaMichelin_ES
26 de novembre de 2024, 21:27
Actualitzat: 22:44h

Múrcia ha acollit aquest dimarts la gala d'entrega de les noves estrelles Michelin en el segon any que la guia espanyola és en solitari, sense Portugal. Els veïns afectats per la dana han rebut un homenatge de part de tot el sector gastronòmic i el xef Alex Vidal del restaurant Origen de Carcaixent (València) els ha dedicat la seva primera estrella.

Hi ha nou nous restaurants catalans que ja formen part de la constel·lació dels millors establiments del país. Catalunya es manté com la regió de l'Estat amb més estrellats: amb tots els que s'estrenen aquest 2025, ja en són 62 (cinc amb tres estrelles, uns altres cinc amb dues i fins a 52 amb una). Aquest cop només hi ha hagut un canvi a l'Olimp de la gastronomia amb la irrupció de Casa Marcial, a Astúries. El barceloní Disfrutari el cordovès Noor van aconseguir la seva tercera estrella l'any passat, i enguany la guia ha optat per ampliar només lleugerament l'actual selecció de 16 restaurants que conformen la màxima categoria. En aquesta, es mantenen els cinc catalans: l'ABaC de Jordi Cruz, la Cocina Hermanos Torres, el Disfrutar, Lasarte de Martín Berasategui, i El Celler de Can Roca.

Després que l'any passat fos la cuinera Martina Puigvert, del restaurant Les Cols d'Olot, qui va aconseguir el guardó a millor cuinera jove, enguany el premi ha viatjat fins al centre de la península. El xef Carlos Casillas, del restaurant Barro d'Àvila, ha estat premiat amb el Young Chef 2025, només un any després de rebre la seva primera estrella Michelin i de canviar d'ubicació. Finalment, el premi al xef mentor, que reconeix la generositat i dedicació formant nous xefs, l'ha rebut Pedro Subijana del restaurant Akelarre (Donosti) i pare de la nova cuina basca. 

Més enllà de les estrelles

La guia Michelin també ha aprofitat la gala d’aquest vespre per anar una mica més enllà de la cuina i reconèixer tots els professionals del sector de la restauració. Jose Luis Paniagua, del restaurant Atrio (Càceres), ha estat reconegut amb el premi a millor sommelier de la Guia Michelin 2025. Es tracta del segon any que es lliura aquest guardó, després que en l’edició passada el rebés Josep Roca, del Celler de Can Roca.

El servei de sala també s’ha vist premiat. El guardó, en aquest cas, s’ha desplaçat a Almansa, Castella-la Manxa. La cap de sala del restaurant Mar Alba, Cristina Díaz, ha estat guardonada amb el premi especial servei de sala de la Guia Michelin 2025. En l’edició passada va ser el cap de sala de Lasarte (Barcelona) el guardonat.