Catalunya va atendre 12 nenes víctimes de mutilació genital el 2024

L'Hospital Clínic va fer durant l'any vuit cirurgies de reconstrucció genital femenina i preveu fer-ne cinc més en el primer trimestre del 2025

Cartell en una manifestació contra la mutilació genital femenina
Cartell en una manifestació contra la mutilació genital femenina | Europa Press
Redacció
06 de febrer de 2025, 13:04
Actualitzat: 13:04h

Posar fi a la mutilació genital femenina encara és una assignatura pendent. Catalunya va atendre durant el 2024 un total de 12 nenes víctimes d'aquesta pràctica, que atempta contra els principis d’igualtat i no-discriminació per raó de sexe i contra els drets sexuals i reproductius.

Davant d'aquestes dades del Departament d'Interior -i coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina-, el Govern ha aprovat aquest dimarts una declaració institucional que clama per la seva erradicació plena i total.

Per aconseguir-ho, el Departament d’Igualtat i Feminisme compta amb el Comitè de Mutilació Genital Femenina. Pertanyent a la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra les Violències Masclistes, aborda aquesta pràctica de forma específica, dissenyant propostes de prevenció, acompanyant els processos de recuperació i garantint-ne la no repetició.

La declaració de l'executiu català estableix diferents qüestions a tenir en compte. Alguns dels àmbits en què vol treballar són l'accés a uns serveis de salut formats en l'acompanyament de recuperació de dones, nenes i adolescents, el suport a entitats feministes i antiracistes i la creació d'entorns segurs per les víctimes i aquelles potencials a ser-ho.

La mutilació genital femenina, o el risc de patir-la, inclou qualsevol procediment que impliqui o pugui implicar una eliminació total o parcial dels genitals femenins o hi produeixi lesions a qualsevol dona, nena o adolescent.

El Clínic arriba a les 60 cirurgies de reconstrucció

Des del 2015, el sistema sanitari públic té un circuit per a la cirurgia reconstructiva de les dones residents a Catalunya que han patit una mutilació, amb una unitat mixta de Ginecologia i Cirurgia plàstica de l’Hospital Clínic. L’Hospital Dexeus també té des del 2007 un programa gratuït que ha beneficiat dones d’arreu de l’Estat però també d’altres països.

Aquest servei del Clínic va fer vuit cirurgies de reconstrucció genital femenina durant el 2024, arribant a les 60 pacients operades després d'haver patit una ablació des dels inicis d'aquest tipus de consulta. En el primer trimestre del 2025, el centre preveu fer-ne cinc més.

A part d’una visita, valoració i posterior programació de la cirurgia, s’ofereix una visita amb una ginecòloga experta en sexologia per fer sessions d’educació sexual a les dones que ho necessitin.

Senegal, Gàmbia i Guinea Conakry són els països d’origen de les pacients que s’han operat els últims anys. Les seqüeles ginecològiques poden persistir en el temps i produir esterilitat o infertilitat. Hi ha una modificació de la sensibilitat sexual, que en alguns casos pot arribar a provocar anorgàsmia. La mutilació genital també pot comportar complicacions en el part, com esquinços, fístules i patiment fetal.