Els cinc perfils de persones, segons un estudi català amb Harvard

La investigació de l'Institut Guttmann amb la Universitat de Barcelona s'ha fet a partir de la combinació de diversos hàbits de vida i les patologies associades

Gent a la terrassa d'un bar a Barcelona
Gent a la terrassa d'un bar a Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
06 de juny del 2024

Un estudi de l'Institut Guttmann, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Harvard Medical School, ha analitzat per primera vegada com nou hàbits de vida, com el tabac, l'alcohol, la socialització o el son, es combinen i tendeixen a agrupar-se en cada individu, establint cinc perfils diferents de persones. Aquests perfils estan associats a uns o altres riscos i patologies, de tal manera que si una combinació d'hàbits es manté al llarg del temps pot predisposar en un futur a unes o altres patologies.

Entre d'altres, s'ha identificat que un consum elevat d'alcohol sol associar-se a una mala qualitat del son i predisposar en el temps a malalties psiquiàtriques. Els resultats posen de manifest que les intervencions destinades a millorar la salut s'han d'enfocar en la combinació d'hàbits de vida, no en un d'aïllat, i centrar-se també en la prevenció de la potencial malaltia a desenvolupar.

Per aquest estudi, els investigadors van analitzar nou hàbits de vida en una cohort de més de 3.000 persones: reserva cognitiva, socialització, nutrició, alcohol, índex de massa corporal, activitat física, qualitat del son, pla vital i tabac. L'investigador principal de la Barcelona Brain Health Initiative i catedràtic de Psicologia Mèdica de la UB, David Bartrés-Faz, ha destacat que fins ara s'havien analitzat les variables de manera individual, però no la manera com tendeixen a agrupar-se. A més, tampoc s'havien tingut en compte factors psicològics.

En funció de com els hàbits tendeixen a agrupar-se en els individus, els resultats han identificat cinc perfils de persones, basats en els seus estils de vida i els potencials riscos associats:

  1. Saludable: amb índexs bons d'activitat cognitiva, nutrició, activitat física, qualitat del son, socialització i pla vital, un índex de massa corporal dinsd de la normalitat i un consum baix de tabac i alcohol.
  2. De baixa reserva cognitiva: on hi ha persones amb baixa activitat cognitiva i índex menors de socialització i pla vital, però amb millors valors de consum d'alcohol, tabac i IMC, en comparació amb d'altres grups.
  3. Obesogènic, caracteritzats per un IMC elevat, mala nutrició i escassa activitat física.
  4. Fumador sever: tenen índex de menor pla vital i alts nivells de colesterol i hipertensió.
  5. Alcohol-somni: són persones que consumeixen alcohol a nivells nocius i tenen una pobra qualitat del son. A més, tendeixen a consumir tabac i presenten índexs baixos de benestar, qualitat de vida, significat vital, socialització i percepció de la salut mental i general.

Analitzant l'evolució de la salut dels integrants de cada trajectòria, l’equip va establir associacions entre cada perfil i el risc de desenvolupar diferents patologies. En primer lloc, van demostrar que la trajectòria "saludable" presenta un menor risc de desenvolupar malalties cròniques i una millor salut general i mental. En el perfil d'IMC elevat, el risc més accentuat és el de multimorbiditat, cosa que implica tenir més d'una patologia crònica diagnosticada, com per exemple càncer, diabetis o malaltia renal.

Per la seva banda, els consumidors d'alcohol presenten un risc moderat de multimorbiditat i un d'elevat de patologies psiquiàtriques (principalment, ansietat i depressió), mentre que els grans fumadors tenen més possibilitats de desenvolupar malalties cardiovasculars, seguides de patologies neurològiques i multimorbiditat.  Pel que fa al perfil de baixa activitat cognitiva, el principal risc és el desenvolupament de malalties neurològiques. A partir d'aquests resultats, l'equip investigador subratlla que és important dissenyar intervencions que tinguin en compte els hàbits de vida en conjunt.