Fa temps que l'evidència científica permet determinar amb total seguretat que el consum excessiu de carn vermella comporta perjudicis per a la salut. Bàsicament, relacionats amb malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncers. Si bé, no és el tipus de carn més perjudicial, segons la darrera classificació elaborada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Aquesta classificació posa la carn vermella al costat de les fritures, els esteroides, el plom i alguns herbicides en el grup 2A (probablement cancerígens), però en destaca una altra com la més problemàtica: la carn processada. Aquesta es troba en forma de salsitxa, embotit, nuggets o salses com la bolonyesa. En definitiva, és la més estesa en les cadenes de menjar ràpid i en els plats precuinats de supermercat.
I quins són els perjudicis d'ingerir-la en excés? El problema principal radica en el procés de producció, més que en el contingut. I és que conté additius i productes químics, nitrats i nitrits, molt relacionats amb el desenvolupament de malalties cròniques, que provoquen el 74% de les morts arreu del món.
Bàsicament, es tracta de trossos de carn -blanca i vermella- amb greixos animals afegits que s'han cuinat, assecat o fumat per allargar la seva vida útil. També poden incloure ossos triturats. Per tot això, l'OMS recomana evitar el consum o, en tot cas, minimitzar-lo.