El Consell Assessor d’Infraestructures proposa cedir sòl públic a privats per fer lloguer assequible

Presenta un document amb 13 mesures, que reclama fomentar la col·laboració publicoprivada

Una construcció en una imatge d'arxiu
Una construcció en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:54h

El Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya (CADIC) proposa alliberar sòl públic i cedir-lo en règim de concessió a promotores privades per impulsar l'habitatge de lloguer assequible, informa l'Agència Catalana de Notícies. Així consta en un document presentat aquest dijous amb 13 mesures, que conclou amb la creació d'un ens de titularitat mixta per canalitzar les inversions en habitatge assequible ique actuï com a tenidor de tot el parc d'habitatges de lloguer de les administracions públiques. El document, del qual ha estat ponent l'enginyer de camins Mario Aymerich, també aposta per donar suport financer de les administracions públiques a les empreses constructores. El Consell planteja aquest pla d'acció "davant dels preus prohibitius i l'enorme manca d'oferta".

Aquest agrupació de veus empresarials, nascuda el 2017, va sorgir de l'impuls de Foment del Treball, de l'Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultoria (ASINCA), la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC) i de la Fundació Cercle d’Infraestructures. Amb el temps han anat demostrant capacitat d'interlocució amb les administracions públiques.

La principal proposta passa perquè les administracions públiques, especialment els ajuntaments, alliberin sòl i el posin a disposició dels promotors privats, en règim de concessió, perquè "construeixin, operin i mantinguin els nous habitatges de lloguer assequible". El ponent Mario Aymerich ho compara amb la concessió d'una autopista i planteja que després d'un període de 30, 40 o 50 anys -en funció del volum d'inversió- aquests habitatges reverteixin a les administracions, que no podran vendre'ls, "assegurant així un règim de lloguer indefinit".

D'altra banda, el CADIC planteja que el sector públic doni "suport financer per assegurar la viabilitat de les operacions privades". Aymerich reivindica la necessitat de "col·laboració publicoprivada" i reclama a les administracions que "hi hagi un marc jurídic i fiscal que siguin estables i segurs", en tractar-se d'operacions a llarg termini que requereixen "estabilitat i confiança per les dues parts".

En aquest sentit, el document aposta per la creació d'una Societat Tenidora d'Habitatges Públics a Catalunya, de titularitat mixta, "per canalitzar inversions en habitatge assequible, actuant com a tenidor de tot el parc d'habitatges de lloguer de les administracions públiques".

Altres mesures plantejades pel Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, com "l'harmonització del marc legal de lloguers per dinamitzar el mercat", "revisar i actualitzar el marc fiscal" o l'emissió d'obligacions a través de l'ICF "per impulsar el mercat d'habitatges assequibles".

"Canvi de paradigma" que prioritzi el lloguer

A més de les propostes fetes a les administracions públiques i el sector privat, el CADIC planteja que la societat civil ha de fer un "canvi de paradigma". Segons Mario Aymerich, ponent del document, "cal introduir a poc a poc una filosofia que prioritzi el lloguer per damunt de la compra directa d'habitatge, perquè el lloguer és una eina que permet més mobilitat geogràfica i agilització dels procediments administratius".

VIII Nit de les Infraestructures

El Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya també ha presentat la VIII Nit de les Infraestructures, que tindrà lloc el pròxim dijous 13 de juny a l'auditori de Foment del Treball. Avui, ja han confirmat la seva assistència el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente; la consellera de Territori en funcions, Ester Capella, i la primera tinent d'alcaldessa de Barcelona i regidor d'Habitatge, Laia Bonet.