Societat

Crítiques per la contaminació que provoquen els creuers a Barcelona

  • El Cap d'Any a Sant Cugat: Campanades i festes | Cedida -

ARA A PORTADA

Publicat el 14 d’octubre de 2014 a les 14:00

Un dels creuers atracats al port de Barcelona del qual se n'han mesurat les emissions de partícules contaminants. Foto: ACN


Organitzacions ecologistes i veïnals de Barcelona, juntament amb experts, han criticat aquest dimarts la gran contaminació atmosfèrica que provoquen els creuers al port de la ciutat. L'ús de combustibles molt contaminants, l'absència de filtres a les xemeneies i la no electrificació de les instal·lacions portuàries fan que la concentració de partícules ultrafines sigui fins a quatre vegades més gran al costat d'un vaixell que en algunes zones de la ciutat. Aquestes partícules emeses pels grans creuers provoquen cada any uns 50.000 morts a la Unió Europea.

Un expert alemany en aquest tipus de mesuraments, Axel Friedrich, ha vingut aquest dimarts a Barcelona per calcular com s'incrementa la concentració de partícules quan arriba un d'aquests grans vaixells, que pot arribar a portar més de 5.000 persones a bord, entre passatgers i tripulants. Així, ciutats com Berlín tenen una concentració mitjana d'unes 6.000 nanopartícules per centímetre cúbic, però Barcelona ja té un nivell d'unes 20.000. En apropar-se una d'aquestes 'ciutats flotants' els nivells poden superar les 60.000 o 80.000 partícules, depenent d'on se situï l'aparell mesurador i el vent i les pressions del dia concret. Però s'han arribat a mesurar fins a concentracions de 480.000 partícules, unes 100 vegades més que el nivell mitjà d'algunes ciutats.

Friedrich diu que la contaminació és similar a tots els ports mesurats, com Singapur, Hong Kong o Nova York, però canvia la seva afectació a la ciutat, depenent del clima i orografia, i també de la distància respecte la població. En el cas de Barcelona cap d'aquestes tres coses hi ajuda: té moltes èpoques d'anticicló i està envoltada de muntanyes, i per tant l'aire s'estanca i la contaminació no es dispersa. Igualment, és una de les grans ciutats del món amb el port més a prop del centre urbà i de les zones residencials, cosa que augmenta la seva afectació sobre la salut d'aquests veïns. Els altres grans perjudicats són els treballadors del port, més tenint en compte que Barcelona és punt de sortida i arribada dels creuers, cosa que fa que hi estiguin més dies i s'hagin de fer moltes més operacions de càrrega i descàrrega.

Per reduir aquestes emissions, les entitats proposen canviar el model econòmic i turístic de la ciutat, deixant d'apostar pel turisme massiu i per ser la capital mediterrània dels creuers. Però com a mesures més urgents, es podria exigir als vaixells que atraquin al port que canviïn el seu combustible i prescindeixin de l'actual fueloil pesat, format pels residus després de refinar altres combustibles, i que porta fins a 3.500 vegades més sofre que el dièsel dels camions i és 50 cops més tòxic. També se'ls pot exigir la instal·lació de filtres a les xemeneies que reduirien un 99,99% l'expulsió d'algunes partícules a l'aire. Per últim, les autoritats haurien d'electrificar les instal·lacions portuàries perquè un cop atracats els vaixells no hagin de seguir cremant combustible per seguir funcionant.

Les crítiques

Lluís Rabell, president de la Federació de Veïns de Barcelona (FAVB), creu que la ciutat ha de canviar el model turístic per no jugar amb la salut dels seus ciutadans, i ha d'adoptar mesures que ja apliquen altres ports europeus, sobretot del nord d'Europa com Hamburg, Oslo, Rotterdam o Anvers.

Maria Garcia, d'Ecologistes en Acció, explica que les autoritats s'escuden en un futur estàndard internacional per no fer l'electrificació del port, però recorda que hi ha ciutats que ja ho han fet, a més de prohibir a certs vaixells que atraquin a les seves instal·lacions si no compleixen determinades característiques ambientals.

Axel Friedrich, de la Unió per a la Conservació de la Naturalesa i la Biodiversitat (NABU) diu que els nivells de contaminació del port de Barcelona són "extremadament alts" i que això suposa un gran risc per als ciutadans. A més, recorda que a Alemanya s'han fet campanyes de pressió pública perquè els turistes no contractin els creuers més contaminants, i creu que això també es podria fer a Barcelona.

Green Port Congress a Barcelona

Aquests mesuraments coincideixen amb la celebració per primer cop al World Trade Center de Barcelona, al port, del GreenPort Congress i el GreenPort Cruise. Els dos esdeveniments se centraran en els aspectes logístics i ambientals dels ports, els vaixells de càrrega i els creuers. Entre els reptes de les companyies navilieres hi ha el compliment dels nous límits d'emissió de gasos contaminants, fixats per l'Organització Marítima Internacional, que entraran en vigor properament. Sobre la gestió ambiental dels ports hi haurà debats sobre l'electrificació, la gestió de residus, la millora de les terminals i la integració port-ciutat.