Cultura

Una exposició a Sant Hilari ressegueix l'obra del fotògraf Joaquim Garriga

L'acte d'inauguració serà el pròxim divendres 11 d'abril i s'hi podran veure explicacions divulgatives, retrats, postals i fotos

  • Fotografia d'uns estiuejants a la Font Vella de Joaquim Garriga -
Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 18:22
Una exposició a Sant Hilari resseguirà l'obra del fotògraf hilarienc Joaquim Garriga (1884), autor de múltiples postals i fotografies que van capturar com era la vila a principis del segle XX.  L'acte d'inauguració serà el pròxim divendres 11 d'abril i s'hi podran veure explicacions divulgatives, retrats, postals i fotos. L'exposició estarà oberta al públic a partir de l'endemà de la inauguració i es podrà visitar fins al juliol.
 
L'obra de Joaquim Garriga és un testimoni de l'arribada de la modernitat a Sant Hilari. Amb les seves fotografies, va capturar l'essència d'elements nous com els cotxes de línia, els automòbils i l'electricitat. A més, també permeten veure els canvis en la transformació social, la moda o l’urbanisme de la vila. Garriga, era contemporani de modernistes de Sant Hilari com Josep Ximeno Planas, periodista i autor teatral, amb qui va compartir l'interès per reflectir i difondre aquests canvis. L'aportació fotogràfica més significativa de Garriga va ser la sèrie de retrats grupals realitzats a la plaça Verdaguer en els quals arribava a fotografiar grups nombrosos, de fins a més de cent persones, la major part estiuejants
 
Les primeres evidències de Joaquim Garriga com a fotògraf es troben en el reportatge d'una nevada de l'hivern de 1910. Va ser autor de fotografies on es poden veure vistes del carrer Rectoria, el carrer Arbúcies (actual Josep Ximeno), l’espai que anys després serà la plaça Gravalosa, que apareixerien en revistes de lépoca. Aquestes imatges suggereixen un període d'aprenentatge autodidàctic, que possiblement va assolir amb manuals i llibres.
 
Les postals van ser una altra de les especialitats de Garriga. Eren una moda molt estesa a principis del segle XX i Garriga va aprofitar aquest fenomen per difondre imatges de Sant Hilari i les Guilleries. Més tard, el fotògraf hilarienc va col·laborar amb l'editor Josep Thomas de Barcelona, que va publicar les seves imatges amb la tècnica de la fototípia, que permetia una major producció. Les postals de Garriga van introduir nous temes i paisatges com la Roca Foradada o la Gorga de la Plana. A més, Garriga va fer col·leccions de postals d’Arbúcies, i de Tordera, on estava empadronat des del 1915.