Dues FECAC es disputen la Fira d'Abril

La Federació amenaça d'endur-se la celebració fora de Barcelona | La Fundació confirma que participarà al concurs organitzat per l'Ajuntament

La Fira d'Abril és la principal celebració d'arrels andaluses de Catalunya
La Fira d'Abril és la principal celebració d'arrels andaluses de Catalunya | José M. Gutiérrez
14 de gener de 2016, 18:22
Actualitzat: 18:26h
La Fira d'Abril, la principal festa d'arrel andalusa de Catalunya, és a punt de viure un cisma que fins i tot podria arribar a l'organització de dues fires, una a Barcelona i una altra fora de la ciutat, totes dues en pugna pel públic i irreconciliablement enfrontades i cadascuna organitzada per entitats de nom pràcticament coincident.

D'una banda, la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya, o Federació FECAC, ha amenaçat d'endur-se la celebració fora de la ciutat, i de l'altra, la Fundació FECAC, que ha confirmat la intenció de presentar-se al concurs public per triar organitzador. Al rerefons de tot plegat, les divergències sorgides arran de les imputacions de l'anterior cúpula directiva de la Federació, amb Francisco García Prieto al capdavant, per presumptes delictes fiscals. I al mig, l'Ajuntament de Barcelona, que enguany ha volgut promoure un concurs públic per determinar-ne l'organitzador.

Per això, i malgrat que la Federació FECAC s'hagi escudat en les condicions del concurs la seva amenaça d'endur-se la fira a una altra localitat –i aquí cal recordar que abans de Barcelona, l'esdeveniment s'havia celebrat a Barberà del Vallès i a Santa Coloma de Gramenet-, aquesta possibilitat s'ha de posar en el context de la mala maror amb la Fundació FECAC, entitat que, per la seva banda, aquest mateix dijous ha acordat presentar-se al concurs.

De fet, la Fundació ha emès un comunicat pel qual, tot i criticar "les exigències de les clàusules", ha considerat "molt positiu" el fet que s'organitzi un concurs públic, raó per la qual ja ha comunicat la intenció de participar-hi, tot i que el termini finalitza precisament aquest divendres, 15 de gener. En aquest context a més, la Fundació ha criticat "la política d'amenaces i coaccions que practiquen altres aspirants al concurs", en referència implícita a la Federació FECAC, que també hi participa.

A més, cal recordar que Fundació i Federació havien participat conjuntament en l'organització d'edicions anteriors de la fira fins l'any passat, quan no va participar la Fundació per decisió de l'Ajuntament, aleshores sota el mandat de l'alcalde Trias, una decisió criticada pels que van quedar-ne fora en considerar que els seguidors de García Prieto havien guanyat la partida.

La marca és propietat de la Federació

Precisament, per evitar complicacions addicionals i a més garantir la transparència, el nou equip municipal encapçalat per Ada Colau va decidir impulsar un concurs públic per a designar l'entitat organitzadora. A partir d'aquí, la Federació amenaça d'endur-se la fira a un altre lloc i el tinent d'alcalde Jaume Asens surt al pas assegurant que la celebració continuarà a Barcelona perquè "forma part del patrimoni de la ciutat", tot assegurant que és l'Ajuntament qui té el dret de decidir qui l'organitza "i no una empresa".

Aquestes paraules d'Asens responen, segons un nou comunicat de la Federació FECAC, a "ignorància" sobre els drets d'organització, ja que la Federació "no és una empresa sinó una entitat sense ànim de lucre", però sobretot, perquè és propietària de les marques "Fira d'Abril a/de Catalunya" i "Fira d'Abril a/de Barcelona", i per tant "l'Ajuntament de Barcelona no pot utilitzar-la". Així mateix, la Federació adverteix que "qualsevol altra manifestació clònica" que no sigui organitzada per ells "haurà de triar una altra denominació".

Amb aquesta situació queda per veure finalment quantes entitats opten a organitzar la Fira i de quina manera es resol el conflicte, tot i que vistos els posicionaments previs, amb la Federació amenaçant de marxar i la Fundació considerant que tot plegat es tracta d'un intent de coacció per guanyar el concurs, està clar que l'Ajuntament de Barcelona no tindrà fàcil l'elecció, que podria passar per una decisió salomònica de tornar al model compartit -si és que les dues entitats s'avenen-, o bé triar una d'elles. En cas que la guanyadora fos la Fundació, sembla clar que aquest 2016 hi hauria dues fires d'abril -amb aquest nom o un altre-, una a Barcelona i l'altra fora de la ciutat.
Arxivat a