El Barri Gòtic té una plaça hotelera per cada dos veïns

La saturació d'allotjament turístic de diversos barris barcelonins contrasta amb la inexistència d'aquests equipaments en altres zones | L'ajuntament avalua les propostes amb els principals agents per elaborar el Pla Especial de Regulació d'Allotjaments Turístics i enllestir-lo al març | Sobre la taula hi ha propostes per regular el sector a partir de criteris de creixement sostenible, manteniment de la situació o decreixement

12 de gener de 2016, 15:09
Actualitzat: 13 de gener, 12:53h

Catedral Gòtica de Barcelona Foto: Flickr: Enrique López


Al Barri Gòtic, al rovell de l'ou de Barcelona, hi viuen 16.388 veïns que conviuen amb 8.691 places hoteleres, és a dir que hi ha una plaça per cada dos veïns o més exactament, una relació del 53% entre veïns i places. Aquest alt nivell de saturació turística és un dels principals factors que l'Ajuntament de Barcelona avalua a l'hora d'enllestir un nou model  d'allotjaments turístics, especialment perquè hi ha una gran diferència entre les zones més turístiques de la ciutat i les que no tenen reclams turístics.

En aquest sentit, barris com la Dreta de l'Eixample presenten una relació entre veïns i places hoteleres del 50%, mentre que a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou la ràtio és del 38%, unes xifres que contrasten amb l'absència total d'oferta hotelera en llocs com Baró de Viver, Can Peguera, Ciutat Meridiana, el Turó de la Peira, la Clota, la Trinitat Nova, Montbau, Torre Baró i Vallbona.

Més places hoteleres que veïns

És més, per unitats censals -una subdivisió inferior als barris que agrupen no més de 2.500 residents-, hi ha zones de la Dreta de l'Eixample, el Barri Gòtic, la Barceloneta, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i Hostafrancs on l'oferta de places hoteleres és superior a la dels veïns que hi resideixen -en alguns casos fins a triplicar la població resident-.

Amb aquestes xifres sobre la taula, el govern d'Ada Colau s'ha marcat el repte de tenir enllestit un nou model d'allotjaments turístics al març, amb l'objectiu de poder-lo implementar just en el moment que s'aixeca una de les moratòries parcials -ja aprovada en època Trias- sobre el sector hoteler referent al districte de Gràcia. Aquest model, que prendrà la forma de Pla Especial de Regulació d'Allotjaments Turístics (PEUAT), marcarà no només la decisió ferma de l'equip de govern d'afrontar aquesta problemàtica com un dels seus eixos de govern, sinó també una mostra de la voluntat de garantir la participació ciutadana en la presa de decisions.

És per això que després d'una primera de reunió de presa de contacte a l'estiu, aquest dijous es preveu una nova sessió amb representants del sector ciutadà i veïnal, el turístic, el de comerç i restauració, el cultural i esportiu, el sindical, l'ambiental i el de les entitats socials i territorials, a més dels grups municipals, amb la intenció de posar sobre la taula tot d'informació tècnica com a punt de partida inicial per elaborar una proposta.

La tinenta d'alcalde d'urbanisme, ecologia i mobilitat, Janet Sanz, ha destacat aquesta forma de fer com un pas més en la intenció d'obrir els temes de ciutat a la participació. "Per primer cop fem sessions d'escolta i participació activa prèvia a l'aprovació d'un instrument", ha assenyalat Sanz. Per això, de moment l'ajuntament no té propostes clares sobre la taula, més enllà de posar en comú una sèrie d'elements per a poder abordar la qüestió.

Garantir drets dels ciutadans

En aquest sentit, els equips tècnics han preparat de moment un document base que busca trobar un model que garanteixi principalment diversos drets dels ciutadans, com el dret a l'habitatge, al descans i a la intimitat dels veïns, a més del dret a una mobilitat sostenible i un medi ambient saludable i adequat.

En tot cas, Sanz ha volgut aclarir que les directrius del PEUAT seran les d'implementar una regulació específica sobre establiments d'allotjament turístic, habitatges d'ús turístic, residències col·lectives i albergs de joventut; establir zones de regulació segons la casuística de cada àrea de la ciutat; i establir les condicions per a la implantació i modulació de la intensitat dels usos, a més de poder establir criteris de qualitat urbana i mobilitat sostenible.

A més l'objectiu final s'establirà segons les zones de la ciutat, on s'aplicaran tres criteris possibles respecte l'allotjament turístic, el creixement sostenible, el manteniment de la situació existent o bé avançar cap al decreixement. El model que s'apliqui però, encara no està definit a l'espera que conclogui el procés participatiu. En paral·lel, l'ajuntament manté vigents les accions contra "l'allotjament il·legal", com la petició de dades, que ja ha ocasionat sancions a Airbnb i Homeway.
Arxivat a