El benefici desconegut de menjar sardines a partir dels 65 anys

Un estudi liderat per l'Hospital Clínic de Barcelona ha introduït aquest peix blau a la dieta de pacients amb prediabetis descobrint-ne un efecte inhibidor

  • Tres sardines, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 09 de desembre de 2023 a les 18:57
Encara que la sardina fresca es pot trobar a les peixateries tot l'any, és entre els mesos de juliol i novembre quan són més abundants i amb millors qualitats alimentàries, tot i que també existeix la versió en llauna, més còmode, assequible i fàcil de preparar.

Es tracta d'un peix blau amb grans quantitats de vitamines B12, A i D, fòsfor o taurina, a més d'omega-3 –un gran protector del sistema cardiovascular- i calci, entre altres. Possiblement per tots aquests beneficis i nutrients, una investigació liderada per l'Hospital Clínic de Barcelona ha introduït a la dieta de pacients majors de 65 anys amb prediabetis, dues llaunes de sardines en oli d'oliva a la setmana.

A través de monitorar un grup de persones que han seguit aquesta pauta dietètica i un altre que no, els resultats de l'estudi han confirmat que la ingesta d'aquest peix blau protegeix als primers de desenvolupar la malaltia. La investigació partia de la base que els pacients havien de menjar 200 grans setmanals de sardines envasades en llauna, descobrint l'efecte inhibidor de la diabetis d'aquest producte així com altres beneficis a partir de la seva ingesta com l'augment dels indicadors de colesterol bo (HDL) o la disminució de triglicèrids i la pressió arterial, entre altres paràmetres.

Ara bé, és bo menjar-les enllaunades? Normalment, estan envasades amb alumini, permetent mantenir una part important dels nutrients, però també hi ha el risc que les llaunes estiguin revestides d'altres materials perjudicials per a la salut com el bisfenol A, una substància que pot augmentar el risc de patir patologies com la disfunció sexual.

[plantillavirals]