El Suprem amenaça les presons catalanes perquè no permetin als presos polítics anar a casa

L'alt tribunal demanarà identificar els funcionaris de les juntes de tractament que donin suport a la decisió per si han comès un possible delicte de prevaricació

El tribunal de l'1-O
El tribunal de l'1-O | Pool EFE
31 de març de 2020, 13:19
Actualitzat: 15:20h
El Tribunal Suprem amenaça les presons catalanes perquè no alliberin els presos polítics durant la crisi sanitària del coronavirus. Fonts de l'alt tribunal confirmen que si les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses decideixen deixar sortir els líders independentistes, el Suprem es dirigirà al director de cada centre i als funcionaris perquè justifiquin la decisió i exigirà que s'identifiquin les persones que hi han donat suport. Tot plegat, en l'exigència de responsabilitats penals per un possible delicte de prevaricació.

D'aquesta manera, el Suprem ha sortit al pas de la notícia que ha transcendit aquest matí segons la qual les presons estan estudiant alliberar els presos que s'han acollit a l'article 100.2 i, fins abans de la crisi sanitària, podien sortir unes hores al dia per treballar o tenir cura de familiars. Justícia analitza si podrien passar el confinament a casa seva, amb l'objectiu d'alliberar espai a les presons, que són un dels espais de risc en cas de contagi del coronavirus. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que cal "que hi hagi menys gent" a les presons en l'actual context i per això ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que "analitzin bé el que permet la llei".

Un dels primers a reaccionar ha estat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que ha denunciat que els poders de l'estat "amenacen directament" els funcionaris per fer la seva feina i aplicar el dret. "Ells només entenen el dret penal de l'enemic", ha dit. Jordi Cuixart va presentar la setmana passada un escrit al Tribunal Constitucional demanat de manera urgent la suspensió de la pena de presó davant la crisi sanitària per poder passar el confinament a casa seva. Ahir mateix també ho van fer Oriol Junqueras i Raül Romeva. El seu advocat, Andreu Van den Eynde, ha tirat d'ironia per valorar les pressions del Suprem. "Seria interessant veure si hi ha gaires precedents en què un tribunal avisi del mal que poden sofrir uns funcionaris per una cosa que es rumoreja que faran", ha dit. Les juntes de tractament s'han de reunir en els pròxims dies per abordar una decisió que, en tot cas, no fa referència només als presos polítics sinó a aquells interns que s'hagin acollit al 100.2 i reuneixin requisits com ara baix risc de reincidència i disposar d'un domicili.