En marxa l'actualització de la llei catalana contra la LGTBI-fòbia: més sancions, protecció i acompanyament

El Departament d’Igualtat i Feminisme treballa en un nou text que modificarà la Llei 11/2014 i vol impulsar polítiques de prevenció

Eva Menor, consellera d'Igualtat i Feminisme, en imatge d'arxiu
Eva Menor, consellera d'Igualtat i Feminisme, en imatge d'arxiu | ACN
Redacció
01 d'octubre de 2024, 11:09
Actualitzat: 17:29h

En marxa la reforma de la llei contra l'LGTBI-fòbia. El Departament d'Igualtat i Feminisme ha anunciat que té la intenció de modificar el marc normatiu per adaptar-lo a l'europeu i espanyol. A més, des del Govern deixen clar que la intenció és adequar-lo a la situació actual. Segons explica la conselleria en una nota de premsa, un dels canvis que es preveu és dotar la llei d’un règim sancionador “útil” i que “ofereixi mesures de protecció, d’acompanyament durant el procediment i de reparació dels danys causats”.

Igualtat vol impulsar polítiques de prevenció i treballar “de bracet” amb les entitats, que van ser clau perquè la llei -que garanteix els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia- fos una realitat fa deu anys. En l’acte commemoratiu del desè aniversari de la normativa, organitzat per la Plataforma LGTBI de Catalunya, la consellera Eva Menor ha afirmat que aquella aprovació va significar “un abans i un després”, tant a Catalunya com a escala internacional. 

Menor també ha posat en relleu la seva importància per desplegar la Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya, la Xarxa SAI; un servei de proximitat que, entre d’altres, assessora i atén persones que pateixin o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. A més, Menor ha avançat que s’impulsaran mesures com un pla específic per a la Gent Gran LGBTI+.

Augment de les agressions 

L'Observatori Contra l'LGTBI-fòbia va explicar a finals d'agost que ja havien registrat fins a 45 incidències per transfòbia a Catalunya des de principis d'any. Segons denunciava l'entitat, les violències i discriminacions contra el col·lectiu "van en augment i són preocupants".

Relataven des de l'observatori que un dels casos era el d'una dona trans a qui se li va negar en dos càmpings diferents del Maresme utilitzar les instal·lacions -banys, dutxes i vestidors- atribuïdes al gènere femení "pel seu aspecte i expressió de gènere". Davant d'això, l'observatori va denunciar els fets a l'oficina d'igualtat de tracte i no discriminació del Departament d'Igualtat, ha registrat la incidència i resta a disposició de l'afectada.

Arxivat a